Strenge kou en sneeuw in Spanje vanaf zondag

door admin
Strenge kou en sneeuw in Spanje vanaf zondag

Door deze combinatie zal het kouder aanvoelen dan de thermometer aangeeft. Met name de eerste helft van volgende week gaan we het merken, zo voorspelt het Spaanse weerinstituut AEMET. Ana Casals, woordvoerster van AEMET, spreekt zelfs van een ‘abrupte verandering’, na temperaturen die met name in het zuiden en oosten van het land eerder het gevoel van lente geven dan dat het nog winter is.

Sneeuwgrens

De sneeuwgrens begint op zondag nog vrij hoog, op 1.500 tot 2.000 meter, maar gedurende de dag daalt ie tot 700 tot 1.000 meter in het noorden en tot 1.200 tot 1.400 meter in het zuiden. Daarna blijft de grens tussen sneeuw en regen nog verder dalen.

In het noorden van het land zal de lucht droger en kouder zijn dan in het westen, waardoor de sneeuwgrens daar tussen zondag en maandag kan dalen naar 500 tot 800 meter. Het gaat vooral sneeuwen in de bergachtige gebieden in het noorden. Hier kan zelfs van zondag tot en met dinsdag 50 centimeter vallen.

Maximaal 5 graden

Vanaf maandag zal de temperatuur in grote delen van de noordelijke helft van Spanje niet boven de 5 graden komen. Dit geldt eveneens voor hoger gelegen gebieden verder naar het zuiden toe. Zondagochtend vroeg zal het kwik tussen de 6 en 10 graden lager aanduiden dan op dit moment het geval is.

IJs

Door de lage temperaturen kan er ijs ontstaan in het hele land, behalve op de grotere rivieren. Minimumtemperaturen kunnen zelfs dalen tot 10 graden onder 0 in het noorden. Deze gaan gepaard met een sterke noordenwind, die de gevoelstemperatuur nog verder zal doen dalen. Toch gaat het om waarden die overeenkomen met wat normaal is voor deze tijd van het jaar. Zo waren de gemiddelde temperaturen van afgelopen donderdag ‘erg hoog’, vooral in het Middellandse Zee-gebied.

Regen en windstoten

Vrijdag en zaterdag gaat het in grote denle van Spanje regenen, behalve aan de Middellandse Zeekust en de Balearische eilanden. Harde wind waait vooral in de berggebieden en langs de kusten.

Dit vind je misschien ook leuk