Spanje tegen terugsturen vluchtelingen naar Turkije

door admin
Spanje tegen terugsturen vluchtelingen naar Turkije

José Manuel García Margallo zei dit vandaag tijdens een ontmoeting in Brussel over het voorstel van Turkije om vluchtelingen uit Griekenland te accepteren in ruil voor het naar andere Europese landen sturen van hetzelfde aantal in Turkije gestrande migranten. 

Dit voorstel is volgens Margallo ‘onacceptabel vanaf het allereerste begin’. De achtergrond van elke vluchteling moet in acht worden genomen. Iedereen die op Europees grondgebied arriveert heeft het recht op individuele aandacht en op het indienen van een asielaanvraag. Als deze wordt afgewezen heeft men eveneens recht om in beroep te gaan. Terwijl dit soort procedures in gang zijn, kan er geen sprake zijn van uitzetting, zo is de mening van Margallo.

Amnesty International

Volgens de waarnemend minister is dit altijd de positie van Spanje geweest, terwijl een week geleden nog alle EU-leiders, hij incluis, instemden met een voorstel om Syriërs terug naar Turkije te sturen. Ook zijn er diverse gevallen bekend waar de Spaanse grenswachten bij de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla in Noord-Afrika immigranten direct terug over de grens met Marokko hebben gezet, zonder hun rechten in acht te nemen. Mensenrechtenorganisaties zoals Amnesty International hebben hierover Spanje herhaaldelijk op de vingers getikt. 

Kritiek

Vorige week nog gaf waarnemend minister Fernández-Diaz nog kritiek op PSOE-leider Pedro Sánchez die het akkoord met Turkije als illegaal bestempelde, terwijl de Franse en Italiaanse socialisten dit wel steunden.

Rajoy

Vorige week gaf demissionair premier Mariano Rajoy nog aan 450 asielzoekers te willen opnemen, terwijl Spanje eind vorig jaar akkoord ging met opname van ruim 17.000 vluchtelingen uit Griekenland en Turkije in het tijdsbestek van twee jaar. 

Dit vind je misschien ook leuk