Aantal zelfdodingen in Spanje sterk toegenomen

door admin
Aantal zelfdodingen in Spanje sterk toegenomen

Zelfmoord is op dit moment de belangrijkste niet-natuurlijke doodsoorzaak in Spanje. Het aantal doden door verkeersongelukken, verdrinking of vallen is minder. Vanaf het moment dat in Spanje de crisis begon in 2008 na het instorten van de huizenmarkt is het aantal zelfdodingen met 20 procent toegenomen. Volgens nieuwe gegevens van het Spaanse statistiekbureau plegen gemiddeld 10 personen per dag zelfmoord. In 2007 waren dat er totaal 3.263 en dit aantal steeg tot een totaal van 3.919 in 2014.

Crisis

Door de crisis raakten veel Spanjaarden hun banen kwijt, vonden er tienduizenden huisuitzettingen plaats en werd er op allerlei sociale voorzieningen sterk bezuinigd. Men gaat ervan uit dat deze verslechterende omstandigheden hebben bijgedragen aan het gestegen aantal zelfmoorden.

Causaal verband

Toch hoeft dit niet te zeggen dat er een direct causaal verband is tussen het economisch niveau van welzijn en het aantal zelfmoorden zegt socioloog van het CSIC, Juan Pérez Díaz in de krant El Mundo. Men moet ook kijken naar de samenstelling van de bevolkingspiramide. Zo groeit het aantal mensen van 90 jaar en ouder sterk in Spanje. Dit is van oudsher al een leeftijdscategorie waarin het aantal zelfdodingen relatief hoog is. Met het aantal mensen in die categorie, stijgt ook het aantal zelfdodingen. Het aantal zelfmoorden onder jongeren tussen 15 en 19 jaar is het hardst gegroeid met 47 procent. Volgens Pérez Díaz is het gemiddeld aantal mensen dat zichzelf van het leven berooft in landen die bij de rijkste van Europa behoren hoger dan in Spanje.

Overheidscampagne

Miriam Gonzalez van het College van Psychologen in Madrid roept de overheid op om soortgelijke campagnes te gaan voorbereiden rond het thema zelfmoord als die er zijn geweest gericht op verkeersveiligheid om verkeersdoden te voorkomen. ‘We leven steeds meer in een samenleving waar mensen zich alleen voelen’, zo zei ze in een interview met Cadena Ser. Ze voegde eraan toe dat 90 procent van de personen die zelfmoord pleegt, mentale problemen heeft.

Cijfer Spanje relatief laag

Ondanks dat het aantal zelfdodingen in Spanje zo sterk is gestegen is het nog steeds een van de laagste binnen de Europese Unie, zo blijkt op basis van gegevens van Eurostat uit 2013. Het gemiddelde aantal zelfdodingen per 100.000 personen binnen de EU is 11,6, terwijl het in Spanje met 8,4 een stuk lager ligt. In Litouwen is het met 35 het hoogst, gevolgd door Hongarije met 21, Letland met 19 en België met 17,2. Het aantal zelfmoorden in Griekenland hoort anderzijds weer bij het laagste van Europa, ondanks dat hier de werkloosheid al jaren het hoogste is en de economische crisis er flink toesloeg.

Dit vind je misschien ook leuk