Podemos zegt nee tegen Spaanse kabinetsformatie

door admin
Podemos zegt nee tegen Spaanse kabinetsformatie

De achterban van Podemos sprak zich in een ledenraadpleging met overgrote meerderheid uit tegen de formatieplannen. Dit liet partijvoorzitter Pablo Echenique maandag weten. Bijna 90 procent van de leden en geregistreerde aanhangers van Podemos stemden tegen de coalitie met PSOE en Ciudadanos. Dat maakt nieuwe verkiezingen haast onafwendbaar.

Laatste woord

Het was al duidelijk dat Podemos’ partijleider Pablo Iglesias de toenaderingspogingen van de sociaaldemocratische PSOE en de liberale Ciudadanos afhield. Toch besloot hij de leden het laatste woord te geven. Podemos en Ciudadanos weigerden met elkaar in onderhandeling te gaan, ondanks verzoeken daartoe van PSOE-leider Pedro Sánchez. Het voornaamste punt van geschil is het recht van de Catalanen om over hun onafhankelijkheid van Spanje te beslissen via een referendum.

Linkse regering

Eerder bereikten PSOE en Ciudadanos een akkoord, maar kwamen zetels tekort. Ciudadanos lonkt naar de conservatieve Volkspartij PP van Mariano Rajoy, maar die wil niet onderhandelen. Een iets grotere meerderheid van de leden wil dat Podemos met de PSOE, Verenigd Links (IU) en de kleine regionale partij Compromís in Valencia een linkse regering vormt. Pedro Sánchez heeft zo’n kabinet echter al uitgesloten.

Peilingen

Deze week zal de Spaanse koning een laatste overleg houden met de belangrijkste partijen om te kijken of alle mogelijkheden zijn doorgenomen. Komt hier niets uit dan is het zeer waarschijnlijk dat de Spanjaarden op zondag 26 juni opnieuw hun stem moeten uitbrengen. Peilingen voorspellen geen dramatische verschillen met de uitslagen van de verkiezingen in december vorig jaar. Al lijkt het erop dat Podemos wat stemmen verliest en Ciudadanos er beter uit zal komen.

Rajoy wil blijven

Demissionair premier Mariano Rajoy is nog steeds vastbesloten aan te willen blijven en hij ziet een regering met PSOE en Ciudadanos wel voor zich. Een aantal corruptieschandalen die recent aan het licht kwamen rond personen uit zijn partij motiveren de premier nog steeds niet op te stappen. Een zet waartoe de roep uit de samenleving wel steeds groter wordt. De partij kwam in de gemeente Valencia al in opspraak vanwege corruptie en vorige week werden enkele personen, waaronder de burgemeester, in de gemeente Granada gearresteerd vanwege fraude. 

Dit vind je misschien ook leuk