Als zelfstandige ben je erg duur uit in Spanje

door admin
Als zelfstandige ben je erg duur uit in Spanje

Volgens de website Forbes.es scoort Spanje erg slecht ten opzichte van andere Europese landen. Van 189 onderzochte landen eindigt Spanje op nummer 142 op gelijke hoogte met Zambia en Zuid-Sudan. De conclusie: Spaanse autonomos betalen het hoogste bedrag van heel Europa voor relatief weinig sociale rechten.

Door crisis meer zelfstandigen dan ooit

Na jaren crisis in het land zochten veel mensen die hun baan verloren hun heil in het opstarten van een eigen bedrijfje als autonomo om in die hoedanigheid alsnog wat geld te kunnen verdienen. Dit gegeven is goed terug te zien het voortdurende stijgende aantal mensen dat zich inschrijft als autonomo in het Regimen Especial de Trabajadores y Autonomos (RETA). Ruim 3 miljoen mensen zijn hier ingeschreven. In 2014 waren dat er één miljoen minder.

Spaanse zelfstandigen

In Spanje betalen autonomos minimaal elke maand 265,44 euro aan Seguridad Social ongeacht wat en óf ze iets hebben verdiend die maand. Bovendien moeten zij elk kwartaal hun IVA (BTW) afdragen en inkomstenbelasting (IRPF) betalen over hetgeen ze hebben verdiend. Waar is wel dat sinds twee jaar er een subsidieregeling is gestart om het starters een duwtje in de rug te geven. Die betalen het eerste half jaar circa 50 euro, het tweede half jaar 110 euro, het derde half jaar 185 euro en pas het vierde half jaar het volledige bedrag van minimaal 265 euro.

Andere landen

Zelfstandigen in buurland Portugal betalen helemaal geen IVA, geen sociale lasten en slechts één keer per jaar 24,5% belasting over wat ze dat jaar hebben omgezet. In Italië betalen zelfstandigen 20% belasting op wat ze verdienen en in Frankrijk moet ook een bedrag afgedragen worden dat is gebaseerd op inkomsten. Fransen hebben bovendien recht op dezelfde sociale voorzieningen en uitkeringen als een werknemer in loondienst, bijvoorbeeld in geval van ziekte of pensioen.

Voorbeelden

In Nederland betalen zelfstandigen een bedrag dat gerelateerd is aan wat er wordt verdiend. Hoe meer je verdient, hoe meer je betaalt. In Engeland is de betaling aan sociale zekerheid eveneens gerelateerd aan wat er binnenkomt. Wie minder dan 7.775 pond per jaar verdient betaalt een vast bedrag van 2,7 pond aan Social Security per week. Dit gaat geleidelijk omhoog naarmate men meer verdient. Pas bij inkomsten van meer dan 79.000 pond per jaar gaat men IVA betalen. Dit ook niet vier keer per jaar, maar in één keer. In Duitsland betalen zelfstandigen een vast bedrag van 300 euro per maand pas als men meer dan 1.700 euro per maand verdient.

Plannen politieke partijen

Alle politieke partijen beloofden vorig jaar in hun verkiezingscampagnes wat te doen aan de moeilijke situatie van Spaanse zelfstandigen. Het is namelijk nogal wat om je in een land waar een salaris van 1.000 euro al als redelijk goed gezien wordt, je daar eerst al ruim een kwart van moet afdragen. Nog afgezien van je loonbelasting.

Partido Popular

De Partido Popular wil een flexibeler omgang met de gespreide betalingen van achterstanden en een verbetering in het systeem van de tweede kans om je maandbedrag als autonomo te betalen. Nu krijgen autonomos direct een hoge boete als ze hun maandbedrag niet op de vaste dag kunnen betalen. Daarbij wil de conservatieve partij van Mariano Rajoy een betere indeling maken van type autonomos zodat mensen meer specifiek hun maandbedrag kunnen betalen. Het laagste bedrag is nu 265,44 euro, maar voor mensen met risicoberoepen zoals bouwvakkers, ligt dit gelijk een stuk hoger.

PSOE

De PSOE wil een verruiming van de mogelijkheden voor autonomos en midden- en kleinbedrijven in Spanje om gebruik te maken van de publieke bank ICO voor kredieten en schuldsanering. Ook zelfstandigen die eerder failliet gingen, moeten opnieuw weer dezelfde kansen bij deze instelling krijgen. Daarnaast moet er volgens de socialisten een betere verhouding komen tussen het bedrag per maand dat betaald moet worden en de inkomsten. Tot slot wil de PSOE dat Spaanse autonomos per kwartaal hun Seguridad Social kunnen betalen. Dit komt seizoenswerk en tijdelijk werk ten goede.

Ciudadanos

De centrumrechtse partij Ciudadanos wil dat mensen die onder het Spaanse minimumloon verdienen helemaal geen bedrag aan Seguridad Social betalen. Daarboven moeten de maandbedragen zijn gerelateerd aan wat er wordt omgezet.

Podemos

Podemos wil eveneens de mogelijkheden tot financiële steun via het ICO verruimen. Ook wil deze linkse partij dat mensen meer betalen naarmate ze meer verdienen en pas gaan betalen als ze meer dan het minimumloon binnenbrengen.

Nog even geduld

Voorlopig is het nog niet duidelijk welke partij of welke combinatie van partijen het in Spanje voor het zeggen gaat krijgen. De coalitieonderhandelingen lopen spaak en Spanje stevent flink op nieuwe verkiezingen af. Autonomos in Spanje zullen nog even moeten volhouden alvorens ze wellicht hun vaste maandlasten verlaagd zien worden. Mits de partijen zich aan hun verkiezingsbeloften houden natuurlijk. 

Dit vind je misschien ook leuk