‘Spaanse woningmarkt nog ver van herstel’

door admin
'Spaanse woningmarkt nog ver van herstel'

Juan Fernández Aceytuno zei dit tijdens de opening van de 23e ontmoeting van de financiële sector georganiseerd door Deloitte, de krant ABC en TS zelf. Na 8 opeenvolgende jaren van daling van woningprijzen, zijn deze wel gestabiliseerd, maar is het nog te vroeg om van herstel te spreken. Aceytuno baseert deze uitspraak op het feit dat het aantal afgesloten hypotheken nog 20 procent onder het historische maximum zit. Hij wilde geen schatting geven over wanneer herstel dan wel plaats zal vinden. Wel gaf hij vijf indicatoren aan om te zien op welk punt de huizemarkt zich bevindt.

Toename van 16%

Volgens Aceytuno hebben cycli in de woningmarkt 16 jaar. Afgelopen februari toonde een toename van 16 procent in het aantal gesloten koopovereenkomsten op jaarbasis. januari gaf wat dit betreft het hoogste cijfer in drie jaar tijd. Het volume van afgesloten hypotheken was echter hetzelfde als in 1998, dat is het laagste in de serie geregistreerd door de Spaanse Hypotheek vereniging.

Cementconsumptie

Aceytuno gaf ook aan dat de consumptie van cement in 2015 11,5 miljoen ton bedroeg. Dat is dezelfde hoeveelheid als in de jaren dertig van de vorige eeuw werd verkocht en zes keer minder dan het historische maximum.

Aantal hypotheken vs transacties

Als indicatoren gaf Aceytuno aan de relatie tussen het aantal hypotheken en het aantal transacties. In tijden van groei en herstel stijgt het aantal hypotheken boven het aantal transacties uit. Dit is echter sinds 2011 niet het geval in Spanje. 

Taxaties

De tweede indicator betreft de relatie tussen het percentage taxaties dat wordt gedaan in opdracht van banken en kredietverstrekkers voor eigen vastgoed of vastgoed in onderpand en het percentage taxaties van uiteindelijke afnemers van nieuwe hypotheken. 

Aantal nieuwgebouwde woningen

De derde indicatie vormt het aantal nieuwgebouwde woningen. Volgens bronnen van La Caixa zijn er in 2015 75.000 woningen gebouwd. Dit aantal vormt 20% van het historisch maximum. Volgens de Spaanse bank is het referentiecijfer in dit opzicht 250.000 nieuwe woningen op jaarbasis.

Woningvoorraad

De vierde indicator wordt gevormd door de actuele woningvoorraad. Volgens de telling van nieuwe woningen in 2016 staan er 5.400 nieuwe woningen te koop terwijl het ministerie van Fomento zegt dat er 45.000 woningen te koop staan. Als variabelen ziet Aceytuno in dit geval de leeftijd van de woning, of deze tijdelijk wordt verhuurd of dat promotoren de woning tijdelijk van de markt hebben gehaald in afwachting van betere economische omstandigheden voor de verkoop evan.

Saldo hypotheken

Tot slot moet men kijken naar evolutie in het saldo van de hypotheken. Jaarlijks worden er hypotheken afgeschreven (afbetaald) en worden er nieuwe hypotheken afgesloten. Op dit moment is het cijfer van het aantal afgeschreven leningen hoger dan het cijfer van de nieuw verstrekte hypotheken. Wel groeit het aantal nieuwe hypotheken nu sneller dan het aantal afgeschreven hypotheken. Het netto saldo blijft echter dalen. Tot dit verandert is herstel slechts nog een doel, volgens Aceytuno. 

Dit vind je misschien ook leuk