Appels met een tatoeage in Lleida

door admin
Appels met een tatoeage in Lleida

Er zijn appels met de ‘Estelada’, de vlag van separatistisch Catalonië, een hartje of een profiel van de Seu Vella, de oude kathedraal van Lleida. Volgens eigenaresse is op het moment de vraag naar de ‘onafhankelijkheids-appels’ het grootst.

Appels met een boodschap

Ze bestelt haar bijzondere appels bij het familiebedrijf Castelldans. De landbouwer Joan Escolá bezit 10 hectare met appelbomen. Hij ontdekte dat hij meer appels kon verkopen als hij ze bezorgde met een boodschap. Zo werden de appels met onafhankelijkheidsvlag afgenomen voor politieke bijeenkomsten, de appels met een hart erop met kerst of Valentijnsdag en toeristische bedrijven kozen voor de appels met de afbeelding van de kathedraal erop. Zijn bijzondere appels haalden in 2007 al het nieuws toen hij zijn eerste appels met kerstboodschap op de markt bracht. 

Stickers

Zijn techniek is simpel. Hij gebruikt alleen maar rode appelsoorten. Daarop plakt hij een sticker in de vorm van het gewenste effect als de appels nog groen zijn. Door de zon kleurt de rest van de appel rood, maar het gedeelte onder de sticker niet. Na de pluk verwijdert hij de stickers en voilá, daar is de appel met afbeelding. Er komen zodoende alleen tattoo’s op Pink Ladies en Gala’s. Zijn bedrijf TatuFruta verkoopt ondanks de aanwezigheid van de Estelada op zijn appels meer in Centraal Spanje dan in Catalonië. 

Dit vind je misschien ook leuk