Niet gebruiken Catalaans steeds vaker beboet in Catalonië

door admin
Niet gebruiken Catalaans steeds vaker beboet in Catalonië

De hang naar onafhankelijkheid is groot onder een gedeelte van de Catalaanse bevolking. De huidige separatistische regio-regering doet haar best om het proces naar afscheiding van Spanje te bespoedigen. Omdat Catalonië nog steeds een Spaanse regio is, is de voertaal voor velen Castiliaans, het officiële Spaans dat ook in de rest van Spanje wordt gesproken. Echter op scholen is Catalaans al de eerste taal en vanuit de politiek wordt het Castiliaans steeds verder verdrongen.

Sterke toename

De regionale afdeling van de conservatieve Volkspartij (PP) bracht deze week naar buiten dat het aantal boetes voor bedrijven die geen Catalaans gebruiken vorig jaar met 173 procent is toegenomen. In totaal legde de regering boetes op ter waarde van 51.350 euro in 2014. Een jaar later steeg dit al tot 140.000 euro, zo berichtten Spaanse media vorige week.

Officiële talen

Bedrijven zijn wettelijk verplicht hun producten en diensten in het Catalaans aan te bieden. Zowel Catalaans als Castiliaans zijn officiële talen in de onafhankelijke regio, maar het beleid van de regionale overheid is er steeds meer op gericht het gebruik van het Catalaans te bevoordelen.

Beschermen van Catalaans

Op de website van de Generalitat (de Catalaanse overheid) staat het beleid ten aanzien van de regionale taal uitgelegd. ‘Het beleid is erop gericht dat overheidsinstanties in Catalonië het Catalaans beschermen, de taal in algemene zin te gebruiken en het publieke gebruik hiervan op alle niveaus te promoten.’ Klik hier voor de gids van de Generalitat met uitleg hoe het Catalaans het beste gebruikt kan worden.

Bars en restaurants

In 2015 werden 68 bedrijven verrast door een boete vanwege dit taal-beleid. Gestegen van 57 in 2014. Het ging voornamelijk om bars en restaurants in Barcelona die helemaal geen Catalaans gebruikten in hun uitingen gericht op de (potentiële) klant. Iets meer dan 20 beboete bedrijven hebben hun hoofdvestiging buiten Catalonië. In de eerste maanden van 2016 zijn er al 89 bedrijven die boetes ontvingen vanwege het niet gebruiken van de Catalaanse taal.

De regionale afdeling van de PP wil een herziening van het taalbeleid in de regio en ervoor zorgen dat de bedrijven die in dit verband boetes hebben betaald, hun geld terugkrijgen.

Dit vind je misschien ook leuk