Rafael Nadal strijdt tegen dopinggeruchten

door admin
Rafael Nadal strijdt tegen dopinggeruchten

‘Het is nodig dat onze sport een vlaggenschip wordt in een wereld waar transparantie en eerlijkheid de twee pilaren van ons gedrag en onze manier van leven zijn’, aldus schreef veertienvoudige grandslamwinnaar. De brief is een reactie op de uitspraken van de voormalige Franse minister van Sport, Roselyne Bachelot. Ze beschuldigde de 29-jarige Spanjaard van het verdoezelen van testresultaten.

Knieblessure faken

Ze ging zelfs zo ver dat ze Nadal ervan beschuldigde een blessure te faken in 2012 met het doel een test te verbergen waarvan de resultaten op dopinggebruik positief waren. De tennisser kon de tweede helft van het seizoen van 2012 niet spelen omdat hij geblesserd was aan zijn knie.

Deze beschuldiging ging de sportman, die altijd nadrukkelijk heeft ontkend ooit iets geslikt te hebben en die tot zover nooit positief scoorde op een test, net te ver. Nadal schreef in zijn brief: ‘Ik weet hoevaak ik ben getest, tijdens en buiten de competities. Maak alstublieft mijn biologische paspoort, mijn volledige geschiedenis van antidopingcontroles en -tests openbaar.  

Nadal maakte ook bekend een rechtszaak aan te spannen tegen de Franse oud-minister die hij wil aanklagen voor smaad. ‘Men zou het zich niet meer mogen permitteren in onze tenniswereld om te spreken en mensen te beschuldigen zonder bewijs’, aldus de Spanjaard in zijn brief.

Openbaar maken testresultaten

De tennisbond heeft de ontvangst van Nadal’s brief bevestigd en eveneens het feit dat hij nooit een overtreding met betrekking tot doping heeft begaan. Ook wordt hij uitgenodigd zelf zijn gegevens over alle tests en controles openbaar te maken. Deze zullen vervolgens worden gerectificeerd door de tennisfederatie. De ITF verklaarde dat de tennisser nooit positief heeft gescoord op een test en ook nooit is geschorst vanwege het anti-dopingbeleid of voor enige andere reden gerelateerd aan het anti-doping programma. 

Operación Puerto

Tien jaar geleden dook Nadal’s naam al even op rond de grote dopingzaak ‘Operación Puerto’ die voornamelijk gericht was op wielrenners. Naar aanleiding hiervan werd echter nooit bewijs gevonden dat de Spaanse tennisser zich schuldig zou hebben gemaakt aan het slikken van prestatiebevorderende middelen.

Dit vind je misschien ook leuk