Wat verandert er aan roaming bij grote Spaanse providers?

door admin
Wat verandert er aan roaming bij grote Spaanse providers?

Tegenwoordig is vrijwel iedereen zich ervan bewust. Enkele jaren geleden kregen mensen na thuiskomst van een ver oord de schrik van hun leven. Een bizar hoge telefoonrekening. De Nederlandse eurocommissaris Mededinging Neelie Kroes pleit al jaren voor gelijke kosten voor mobiel dataverkeer in heel Europa. Eindelijk wordt mede dankzij haar nu korte metten gemaakt met de hoge roamingtarieven die providers rekenen. Dit zijn de extra kosten die worden gerekend bovenop de normale tarieven voor gesprekken, sms’sen en dataverbruik als mensen zich met hun telefoonabonnement in het buitenland bevinden. De telefoon maakt dan verbinding met een buitenlandse provider. De kosten die de provider hier extra voor rekent zijn de roamingkosten. 

Overgangsregeling

Het doel is dat op 15 juni 2017 geen extra kosten meer kunnen worden opgelegd. Vanaf dan kun je overal in Europa zorgeloos via je mobiele telefoon internetten, bellen en chatten. Tot dan ben je ook al veel voordeliger uit dan daarvoor met de overgangsregeling. Die trad op 30 april in werking. Aanbieders van telefonie-diensten moeten zich sindsdien aan maximumtarieven houden.

Maximale roamingtarieven per 30 april

Voor elk telefoongesprek dat vanuit het buitenland wordt gemaakt, mag een provider maximaal 5 cent per minuut extra rekenen. Dit was 23 cent. Een gesprek ontvangen als je in het buitenland bent, mag maximaal 0,01 cent per minuut extra kosten. Dit was 17 cent. Een sms sturen kost maximaal 2 cent meer per bericht (dit was 7 cent) en voor mobiel internetten betaal je maximaal 5 cent per MB extra (dit was 24,2 cent). Dit betekent dat providers wel onder bovengenoemde prijzen mogen zitten, zodoende kunnen ze nog concurreren. Een groot verschil dus al met de vroegere tarieven.

Netneutraliteit

Samen met de nieuwe tarieven is ook het principe van netneutraliteit in werking getreden. Dit verplicht bedrijven die internettoegang aanbieden ertoe om elke vorm van internetverkeer (apps, websites of specifieke diensten) gelijk te behandelen.

 

Roamingtarieven Spaanse providers

Wie in Spanje woont of regelmatig verblijft bezit doorgaans ook een Spaans mobiel nummer. Hieronder volgen de tarieven die de grote vier providers rekenen vanaf 30 april tot juli volgend jaar.

Telefonica/Movistar

 

De Spaanse provider Telefónica biedt mobiele telefonie aan via Movistar en hanteert per 30 april de volgende tarieven: Bellen voor 6,05 cent per minuut, gebeld worden 1,7 cent per minuut, sms sturen 2,4 cent, sms ontvangen gratis en internetten 6,05 per MB. Een andere optie is kiezen voor Movistar Viaje Europa. Voor dagelijks 4 euro is het mogelijk tot 300 MB per dag te verbruiken met een limiet van 200MB voor Zwitserland. Prepaid-klanten met het tarief Movistar Travel Europa krijgen eveneens tot 300MB dagelijks voor 4 euro saldo. Met het Tarifa Diaria Europa kan 120 minuten per dag worden gebeld voor 4 euro per dag in heel Europa.

Orange

Deze provider komt met twee alternatieven. Als basistarief geldt bellen voor 12 cent per gemaakte verbinding en 23 cent per minuut. Gebeld worden 6 cent per minuut. Een sms sturen voor 7,3 cent en een sms ontvangen is gratis. Internetten kan voor 24,2 cent per MB. Met het Go Europe tarief dat beschikbaar is voor prepaid en voor contract betaal je 1 euro voor 100MB per dag. Bellen kost maximaal 1 euro per dag inclusief 60 belminuten gedurende de daaropvolgende 24 euro. Om deze optie te activeren dien je een gratis sms te sturen met het woord ‘GO’ naar 22095.

Vodafone

Vodafone biedt contracten met tarieven die roaming aanbieden zonder extra kosten binnen de Europese Unie en enkele andere landen. In geval van prepaid moet het Tarifa de Viaje aangevraagd worden. Dit kost 4,80 euro per dag. Alle tarieven van Vodafone zijn inclusief roaming in de EU-landen, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, Zwitserland, Albanië, Turkije en Verenigde Staten. Daarom is het gebruik van je smartphone in een van die landen niet anders dan als je dat in Spanje doet qua kosten. Om dit te activeren moet je *143# intoetsen en bellen.

Yoigo

Bellen in het buitenland met een Yoigo-abonnement is als volgt: Bellen kan voor 23 cent per minuut. Gebeld worden tot 6,05 per minuut. Sms sturen kost 7,3 cent en ontvangst van een sms is gratis. Internetten kost 20 cent per MB (0,02 cent per Kb). Voor de eerste 50MB op een dag wordt 3,6 euro gerekend en vanaf meer kost elke 50MB extra 3,60 euro per stuk.

Klik hier voor de nieuwe roamingtarieven van Belgische providers.

Klik hier voor de nieuwe roamingtarieven van Nederlandse providers.

Dit vind je misschien ook leuk