Twee jonge Spanjaarden verdwenen tijdens boottocht in Maleisië

door admin
Twee jonge Spanjaarden verdwenen tijdens boottocht in Maleisië

Tot op heden is onduidelijk wat er precies is gebeurd. Inmiddels is er een motor gevonden die mogelijk van de betreffende boot is, maar dit is nog niet bevestigd.

Het Spaanse koppel was samen met Tommy Lam, de Chinese eigenaar van het resort waar de Spanjaarden werkten en een nog onbekende Maleisiër op excursie met een boot van het eiland Balambangan naar Kudat op Sabah. Een afstand van ongeveer twee uur varen. De vrouw van Tommy Lam sloeg alarm toen de groep niet terugkeerde van hun tocht. Ze schakelde direct een privévliegtuig in om het gebied af te speuren. De dagen erna werd de zoekactie opgeschroefd, een reddingsteam van 9 boten, 3 vliegtuigen en meerdere duikers werd ingezet om de groep vermisten op te sporen.

Onduidelijk

Tot op heden is het volstrekt onduidelijk wat er precies met de Madrilenen is gebeurd. Afgelopen maandag, exact een week na hun verdwijning, hebben vissers een boot op de bodem van de Suluzee gevonden. Het lukte hen uiteindelijk de motor van de boot met hun netten op te vissen. Het type, een Yamaha, komt overeen met die van de zoekgeraakte boot. De familie van Tommy Lam herkende de motor, maar het is nog niet met 100% zekerheid vast te stellen dat het de desbetreffende motor is. Dat zal verder onderzoek moeten uitwijzen.

Gezonken

Nadat het nieuws van de gevonden motor naar buiten kwam, heeft het reddingsteam zich op dat gebied gefocust. Tot dan toe hadden ze meer dan 12 vierkante kilometers afgezocht, zonder succes. Volgens de autoriteiten is het meest waarschijnlijke scenario dat de motor het begaf en dat ze met de stroom mee zijn afgedreven. Volgens de zus van David is de gevonden motor een belangrijke aanwijzing dat de boot mogelijk gezonken is. Het zou echter ook nog kunnen dat als de groep onderweg problemen met de boot heeft gekregen, ze de motor hebben laten zinken om overtollig gewicht te lozen.

Afgelopen maandag focuste de zoektocht zich voornamelijk op het naar boven halen van de gevonden boot. Aan de familieleden is laten weten dat dit geen makkelijke taak gaat worden. De zee is zo’nn 45 meter diep en er staat een sterkte stroming.

Mogelijke ontvoering

Waar in het begin nog rekening gehouden werd met een mogelijke ontvoering, lijkt dit inmiddels uitgesloten. In het gebied zijn jihadisten actief. De islamitische beweging Abu Sayyaf is er actief en hebben in het verleden vaker toeristen en vissers ontvoerd in ruil voor grote sommen losgeld. De Filipijnse regering heeft laten weten daar tot op heden geen aanwijzingen voor te hebben.

Crowdfundingactie

Het jonge stel Marta en David werkte sinds januari in het resort van Tommy Lan in ruil voor eten en onderdak. Een aantal familieleden zijn inmiddels aangekomen op Kuala Lumpur waar ze ontvangen zijn door medewerkers van de Spaanse ambassade. De Maleise regering heeft de familieleden mobiele telefoons aangeboden zodat ze makkelijker kunnen communiceren in het land. Andere familieleden en vrienden van het stel hebben in Spanje een crowdfundingactie opgestart om voor voldoende financiële middelen te zorgen zodat de zoekactie in Maleisië zolang dat nodig is kan worden voortgezet. 

Dit vind je misschien ook leuk