Projectie van Franco en Hitler op kasteel zorgt voor opschudding in Spanje

door admin
Projectie van Franco en Hitler op kasteel zorgt voor opschudding in Spanje

De licht en geluidshow ‘Lux Gothorum’ vond plaats ter gelegenheid van de 9e editie van de ‘Jornadas Visigodas’ (Visigotische dagen). In de video die op de kasteelmuren werd geprojecteerd verschenen achtereenvolgens generaal Francisco Franco, Adolf Hitler, SS-leider Heinrich Himmler en Philipe Petain, Frans staatshoofd gedurende het Vichyregime begin jaren veertig.

Verbaasd

Sagravio Gutiérrez, burgemeester van Guadamur verklaarde na afloop van het feest tegen radio-omroep Cadena Ser zelf ook verbaasd te zijn geweest. Omdat de gemeente de feesten jaarlijks organiseert zijn er officieel excuses aangeboden. Wel met de toevoeging dat de gemeente geen supervisie had over de video, die door hetzelfde bedrijf als voorgaande jaren was gemaakt voor deze gelegenheid. Het bedrijf huurde er twee historici voor in. 

Samenwerking opschorten

De provincie Toledo heeft in een persbericht laten weten voorlopig de samenwerking met de gemeente op te schorten en ook niet de 10.000 euro te betalen die waren toegezegd om de Jornadas Visigodas te organiseren. Men wacht het onderzoek naar de context waarbinnen de video is gemaakt af. 

Geschiedenis

Volgens de makers geven ze met de video een stuk van de geschiedenis van het dorp weer. Ze gaan in op hoe Spanje de schat van Guarrazar heeft teruggewonnen die door Isabel II aan Frankrijk werd verkocht. Hiertoe moest onderhandeld worden met de Franse regering onder het Vichy-regime begin jaren veertig. 

Schat van Guarrazar

Deze schat van Guarrazar bestaat uit Visigotische kunst gemaakt van goud, waaronder kronen en gouden kruizen. Ze werden tussen 1858 en 1861 opgegraven in de boomgaard Guarrazar in Guadamur en vervolgens verdeeld over het Musée Cluny in Parijs en Palacio Real in Madrid. tussen 1921 en 1936 zijn enkele stukken verdwenen. 

Verantwoordelijk

De Partido Popular betreurt net als de PSOE en IU de vertoning van de beelden. Wel wordt als verantwoordelijke gewezen naar de makers van de video en de historici die erbij betrokken waren. De partij IU wil dat het openbaar ministerie een onderzoek instelt naar deze ’tentoonspreiding van fascisme in het dorp betaald met publiek geld’. 

Dit vind je misschien ook leuk