Spanje betaalde 10 miljoen voor vrijlating journalisten uit Syrië

door admin
Spanje betaalde 10 miljoen voor vrijlating journalisten uit Syrië

Naar nu blijkt heeft de Spaanse overheid 10 miljoen euro betaald voor de vrijlating van de journalisten uit handen van de aan Al-Qaeda gelinkte jihadisten van Frente Al Nusra, zo meldt de Islamitische krant Yeni Safak die gelieerd is aan de Turkse regering volgens Periodista Digital. Per journalist zou 3,25 miljoen euro zijn overeengekomen.

Minister weet van niets

De waarnemende Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, José Manuel García Margallo, kon geen antwoord geven toen hem werd gevraagd naar toelichting op het nieuwsbericht. Hij gaf aan dat hij het bericht over het vermeende losgeld noch kon bevestigen, noch ontkennen. ‘Ik ben niet op de hoogte van dat dit het geval is. Het ministerie zou zijn hoofdkantoor moeten verkopen om betalingen van dit type te kunnen doen’, zei hij in Havana waar hij was voor een officieel bezoek.

Na de vrijlating werden Turkije en Qatar uitgebreid door de Spaanse regering bedankt voor hun aandeel in de onderhandelingen met de jihadistische groepering in Syrië die verantwoordelijk wordt geacht voor de gijzeling.

Bemiddelaars

Volgens Yeni Safak communiceerde de Turkse overheid met de bemiddelaars in Syrië over een bedrag dat acceptabel was voor beide zijden, nadat in eerste instantie de gijzelnemers een bedrag van ruim 22 miljoen euro hadden geëist. Het uiteindelijke bedrag werd vastgesteld op 10 miljoen euro. Daarbij moest een lading hulpgoederen verscheept worden naar een vluchtelingenkamp in Syrië.

Losgeld

Volgens de Turkse krant zouden de drie Spanjaarden onder toezicht zijn gesteld van politieagenten uit Qatar, die hen vervolgens naar de Turkse grens brachten waar ze overhandigd konden worden aan Spaanse vertegenwoordigers. Net als Frankrijk en andere Europese landen heeft Spanje herhaaldelijk losgeld betaald aan Islamitische groeperingen om gijzelaars vrij te krijgen.

Andere gijzelingen

Drie afzonderlijke gevallen van gijzeling van Spanjaarden door Islamitsche groeperingen in Afrika zouden zijn opgelost met de betaling van losgeld en inmenging van de Turkse regering rond een totaal geschat bedrag van 15,5 miljoen euro. De Spaanse overheid heeft hierop nooit commentaar of toelichting gegeven.

Dit vind je misschien ook leuk