Catalaanse vlag verboden bij finale Copa del Rey

door admin
Catalaanse vlag verboden bij finale Copa del Rey

Zondag zullen FC Barcelona en Sevilla FC hun krachten meten in het stadion Vicente Calderón in Madrid, tijdens de finale van de Copa del Rey van seizoen 2015/2016. Het sportevenement wordt echter overschaduwd door het besluit van de Spaanse regering om esteladas en senyeras in het stadion te verbieden. Dit zijn de rood-geelgestreepte vlaggen – al dan niet met blauwe driehoek en witte ster – die symbool staan voor de onafhankelijkheid van Catalonië. Alle andere symbolen voor vreemdelingenhaat of symbolen die bij de wet verboden zijn, zullen tevens worden geweerd uit het stadion. 

Politici gaan niet

Meerdere politieke leiders hebben al aangegeven de wedstrijd niet bij te wonen als het verbod niet wordt ingetrokken. Na de bekendmaking liet Carles Puigdemont, voorzitter van de Catalaanse regering, weten niet bij de finale aanwezig te zijn. Hij vindt het verbieden van onafhankelijkheidsvlaggen in het stadion “een ernstige schending van het recht van vrije meningsuiting van duizenden Catalanen”. Hij ziet het verbod als een “ernstig” besluit, helemaal omdat de vlag zelf “volledig legaal en democratisch” is. Ook de burgemeester van Barcelona, Ada Colau, heeft de maatregel bekritiseerd. Ook zij vindt het een “onacceptabele aanslag op de vrijheid van meningsuiting”. Zij heeft via Twitter laten weten dat als het verbod blijft, ook zij afwezig zal zijn bij de wedstrijd. 

Wettelijk verboden

Woordvoerders van de Spaanse regering hebben laten weten dat het besluit is gebaseerd op de Sportwet (Ley del Deporte) die duidelijk dit soort vlaggen verbiedt. “Sport in het algemeen en voetbal specifiek mogen geen politiek speelveld worden,” zegt Concepción Dancausa, woordvoerster van de regering in Madrid. Om deze reden zal de politie niet toestaan dat dit soort vlaggen in het stadion mee naar binnen wordt genomen. 

Vurig debat

Het besluit heeft een vurig debat doen oplaaien, zowel op de sociale media als op straat. Meningen zijn er velerlei, van mensen die het zien als een begrenzing van de vrijheid van meningsuiting, tot mensen die vinden dat Barça in het vervolg maar helemaal niet meer mee moet doen met deze competitie.

Dit vind je misschien ook leuk