De ambitieuze plannen voor een gezonder en groener Barcelona

door admin
De ambitieuze plannen voor een gezonder en groener Barcelona

De gemeente zal een aantal wijken van de stad, zoals Eixample en Gràcia indelen in zogenaamde superblokken of supereilanden (superilles in het Catalaans) die elk op hun beurt bestaan uit 9 woonblokken. Het verkeer wordt hier grotendeels langs de randen geleid, zodat de wegen binnen in het blok enkel bestemd zijn voor de bewoners, openbaar vervoer en bestemmingsverkeer. Het bestemmingsverkeer mag dan nog maar 10 kilometer per uur rijden. Dat is nu nog 50 of 30 kilometer per uur.

Fietspaden

Daarnaast plant de gemeente de aanleg van 300 kilometer fietspad die de huidige 100 kilometer aan fietspad zullen aanvullen.  Bushaltes zullen zo worden ingericht dat een inwoner op elke plek in de stad om maximaal 300 meter lopen van de dichtstbijzijnde bushalte vandaan is. Als alles volgens plan verloopt zal er zo’n 13,8 miljoen vierkante meter straat vrijgemaakt worden van gemotoriseerd verkeer. Dit heeft ook een flinke vermindering van de geluidsoverlast tot gevolg. 61% van de residenten in Barcelona leeft met meer decibellen dan goed voor ze is.

Meer ruimte

Zo krijgen inwoners van de stad meer ruimte voor cultuur en vrijetijdsbesteding en gaat de luchtvervuiling omlaag. Die zorgt nu volgens diverse onderzoeken nog voor 3.500 vroegtijdige overlijdensgevallen in de stad met 3,2 miljoen inwoners. Barcelona faalt samen met de 35 omliggende gemeenten steeds opnieuw om aan de milieu-eisen van de EU te voldoen. Als de luchtvervuiling omlaag kan zullen er ook minder gevallen van astma en accute bronchitis zijn en minder aan hart- en vaatziekten gerelateerde ziekenhuisopnames.

Groen

Barcelona heeft gemiddeld 6,6 vierkante meter groen per inwoner. In de wijk Eixample is dat slechts 1.80 m2 en in Gràcia 3.15 m2. Dit brengt de stad dichterbij Tokyo met zijn 3 vierkante meter aan groen per inwoner dan bijvoorbeeld Amsterdam waar elke inwoner gemiddeld 87,5 vierkante meter groen tot zijn beschikking heeft.

Dit vind je misschien ook leuk