Eerste drie vluchtelingengezinnen komen aan in Madrid

door admin
Eerste drie vluchtelingengezinnen komen aan in Madrid

Het gaat om drie gezinnen met 7 mannen, 5 vrouwen en 8 kinderen. Dertien van hen hebben de Syrische nationaliteit en zeven de Iraakse. Ze worden verdeeld over de provincies Barcelona, Sevilla en Zaragoza. Tegen het einde van deze maand worden nog twee vluchten verwacht met in totaal 82 vluchtelingen. Het gaat om de eerste vluchtelingen die op basis van het herverdelingsprogramma van de Europese Unie verspreid door Europa een nieuw thuis zullen vinden. 

Voor het einde van juli komen dan vervolgens nog 200 asielzoekers die nu nog in Griekenland en Italië verblijven en 386 mensen uit vluchtelingenkampen in Libanon (285) en Turkije (101). Tot nu toe heeft Spanje met de drie gezinnen van dinsdag in totaal 38 mensen opgevangen sinds het land met de EU afsprak om circa 16.000 vluchtelingen te zullen verwelkomen.

Vijfde land

In totaal zullen 160.000 vluchtelingen over de verschillende lidstaten worden verdeeld voor 2017. Voor Spanje betekent dat dat er meer dan 2.000 vluchtelingen per maand opgenomen moeten worden. Spanje zegt met het aantal tot nu toe 11,8% van de 1.683 herplaatsingen tot nu toe gedaan door Europese landen voor zijn rekening te hebben genomen. Daarmee is het het vijfde land dat het grootste aantal vluchtelingen opvangt. 

Niet tevreden

Volgens de Europese Commissie is dat bij lange na niet iets om tevreden over te zijn. De procedures om de mensen te verdelen moeten veel sneller gaan om een einde te maken aan de urgente humanitaire belabberde situatie in Griekenland en om te voorkomen dat de situatie in Italië verder verslechtert. 

Andere EU-landen

Nederland heeft vijftig mensen opgenomen uit Italië en 48 uit Griekenland. Acht EU-landen, vooral Oost-Europese, hebben nog geen enkele migrant over laten komen. Frankrijk heeft tot nu toe de meeste asielzoekers herplaatst: 137 uit Italië en 242 uit Griekenland.

Dit vind je misschien ook leuk