Gibraltar dreigt met aansluiting bij Spanje in geval van Brexit

door admin
Gibraltar dreigt met aansluiting bij Spanje in geval van Brexit

‘De optie om zich bij Spanje te voegen zou in overweging genomen moeten worden’, aldus de premier van het Britse overzeese territorium. Hij erkent daarbij wel dat niemand voorbereid is tot die overweging. Een mogelijk vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU betekent echter een sluiting van de grenzen met Spanje. Dat vormt weer een bedreiging voor de soevereiniteit van Gibraltar.

Als Gibraltar toegang wil houden tot de gemeenschappelijke markten en de rechten wil behouden die een vrij verkeer van personen, diensten en goederenn garanderen, is het samengaan met Spanje wel het overwegen waard.

Peiling

In Gibraltar wonen 23.000 mensen die stemrecht hebben en dus ja of nee mogen zeggen bij het aanstaande referendum. Een recente peiling wijst volgens de krant 20Minutos uit dat 80% van die mensen van plan is te gaan stemmen en dat 90% tegen een Brexit is. Het gaat echter om slechts 0,05% van alle Britse stemgerechtigden dus veel invloed zullen de Gibraltezen niet kunnen uitmaken.

Diplomatieke rellen

De verhouding tussen Gibraltar en Spanje ligt al jaren moeilijk. De stratetisch gelegen Rots, zoals het Engelse deel helemaal in het zuiden van Spanje ook wel wordt genoemd, vormt al eeuwenlang een punt van gemakkelijk conflict tussen Spaanse en Britse overheden. Een paar jaar geleden was er een reeks van diplomatieke rellen. Zo waren er klachte over Spaanse vissers die illegaal in Britse wateren zouden vissen. Ook wilde Gibraltar een kunstmatig eiland aan de Rots vastmaken en daar een grote urbanisatie op laten bouwen. Dit was weer tegen de zin in van Spanje, die aanspraak maakte op het gebied in de zee rond de Rots.

Rij

Het gevolg van die rellen waren dat de controles bij de grens van Gibraltar flink werden opgevoerd. Hierdoor was het er met name in het hoogseizoen vrijwel onmogelijk om Gibraltar binnen te komen of te verlaten zonder daarvoor urenlang in de brandende zon voor in de rij te moeten staan.

Niet alleen in Gibraltar zijn de Britten tegen de Brexit. Ook het Britse bedrijfsleven in Spanje is er unaniem tegen. Dit bleek recent op een bijeenkomst van de Britse Kamer van Koophandel in Spanje. Lees hier meer. 

Dit vind je misschien ook leuk