Messi zegt niets te hebben geweten van fraude

door admin
Messi zegt niets te hebben geweten van fraude

De openbaar aanklager eist 22,5 maand gevangenisstraf en een boete ongeveer zo hoog als het gefraudeerde  bedrag voor het wegsluizen van inkomsten uit de beeld- en portretrechten van de populaire sterspeler van FC Barcelona. Er zou 4,2 miljoen euro zijn weggesluisd. De rechtszaak begon dinsdag, maar Messi verscheen donderdag voor het eerst. Ook vrijdag zal hij nog verklaringen moeten afleggen.

In vertrouwen

‘Ik voetbalde alleen. Ik tekende contracten omdat ik volledig vertrouwde op mijn vader en zijn advocaten en adviseurs’. Verder gaf Messi aan op de hoogte te zijn van het feit dat zijn beeldrechten werden beschermd door een extern bedrijf. Maar niet van hoe de geldstromen precies liepen. De inkomsten uit die portretrechten zouden volgens de Spaanse fiscus zijn weggesluisd via nepfirma’s in Uruguay, Belize, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Ook de vader van de 28-jarige voetballer zei niet op de hoogte te zijn geweest van de fraude. Messi tekende de contracten die de adviseur hem voorlegde.

‘Kleine dief’

De voetballer, zijn vader en zijn broer Rodrigo werden bij de rechtbank opgewacht door tientallen journalisten en belangstellenden. Het merendeel gaf hem een applaus, maar er werden ook dingen geroepen als ‘kleine dief’ en ‘ga in Panama spelen’.

Copa de America

Messi vertrekt direct na de rechtszaak naar de Verenigde Staten waar hij maandag in het nationaal elftal van Argentinië een wedstrijd speelt in de Copa de America tegen Chili.

Gevangenis?

Messi zal hoogstwaarschijnlijk niet achter de tralies verdwijnen. Dat is in Spanje niet gebruikelijk bij iemand zonder strafblad en in het geval van een gevangenisstraf van minder dan twee jaar.

Steun van adviseurs

De voormalige adviseurs van de voetballer die vijf keer de Gouden Bal won en zijn vader, die al sinds hij kind is optreedt als zijn zaakwaarnemer, kwamen woensdag in de rechtszaak op voor het tweetal door te zeggen dat de speler nooit met zijn financiële zaken bemoeide.

Dit vind je misschien ook leuk