Zorgeloos verder leven in Spaans hippieparadijs

door admin

Zij willen niets liever Suzan weer herenigen met haar twee zoontjes van 10 en 12 jaar. Maar volgens de hippies bij wie het stel de afgelopen weken liefdevol is opgenomen, willen Suzan en Mark zo snel mogelijk weer terugkomen naar de plek waar zorgen en stress niet lijken te bestaan.

Paradijs

‘Maar eerst willen ze hun problemen in Nederland oplossen’, zegt een goede bekende van het stel die in een tent vlakbij die van Mark en Suzan bivakkeert. Volgens deze man die al jaren in het natuurgebied nabij het bergdorp Orgiva woont, is het echtpaar bewust naar Beneficio gekomen nadat alle ellende in Nederland hen teveel werd. ‘Ze hadden van iemand in Nederland gehoord dat het hier een paradijs is’, vervolgt hij. ‘En zeg nou zelf. Het is hier toch een paradijs? Geen zorgen en stress en vrij leven in de natuur.’

Problemen

Volgens deze kennis willen ze nu niets liever dan weer terugkomen. ‘Maar dan met de twee kinderen van Suzan. Ze kunnen net als alle andere kinderen hier gewoon naar een school in het dorp.’ De tent met hun beperkte inboedel hebben ze verkocht aan twee Spaanse mannen uit de commune. Hun rode Suzuki Wagon R staat met twee lekke banden aan de rand van het natuurgebied. ‘Die blijft daar wel staan. Ik hoop dat ze hun problemen snel oplossen en weer terugkomen.’ Maar wat voor problemen dat dan precies zijn, daar kon of wilde ook hun ‘ buurman’ geen antwoord op geven.

‘Hippie lifestyle’

Het zal voor Mark en Suzan die nou niet bepaald zijn opgegroeid en bekend waren met de ‘hippie lifestyle’ een behoorlijke aanpassing hebben gevergd. Jezelf wassen doe je in een beekje, er is behalve een paar hutjes met gaten in de grond geen normaal sanitair. Elektriciteit wordt hier en daar opgewekt met mobiele zonnepanelen en groente verbouwen ze zelf. Net als wiet trouwens. Een eerste levensbehoefte in de enclave, zo lijkt het.

‘Meer niet nodig’

Een groot gedeelte van de dag zitten of liggen de bewoners afkomstig uit verschillende Europese landen voor hun tentjes of hutjes. Sommigen al vele jaren. Er wordt wat gitaar gespeeld, getrommeld en met een joint de wereldproblematiek besproken. Het beetje geld wat nodig is voor een paar noodzakelijke boodschappen sprokkelen ze bij elkaar met straatmuziek en de verkoop van wiet. ‘We recyclen veel’, zegt een Noorse jongen van rond de dertig. ‘We delen alles en meer dan dit, hebben we niet nodig.’

Een totaal andere wereld dus dan die van Suzan en Mark. Een paradijs, zoals de hippies bezweren? Misschien wel als de zorgen en ellende in Nederland je boven het hoofd zijn gegroeid.

Dit vind je misschien ook leuk