Vluchtelingbaby naar Spanje voor operatie

door admin
Vluchtelingbaby naar Spanje voor operatie

Als de baby niet wordt geopereerd kan zij blind worden. Het ziekenhuis Sant Joan de Déu in Barcelona is een van de weinige ziekenhuizen in de wereld dat is uitgerust om deze ingreep uit te voeren. Het meisje en haar familie zullen in Spanje geen vluchtelingstatus aanvragen, omdat zij dit al in Jordanië hebben gedaan.

Jorge Fernández Díaz, de Spaanse minister van binnenlandse zaken heeft afgelopen donderdag bekendgemaakt, dat de baby naar Spanje gehaald zal worden met als doel haar te opereren. 

Geen hervestiging

De ouders van het meisje – Amar genaamd – gingen naar de Spaanse ambassade in Jordanië om een hervestiging van vluchtelingen aan te vragen, zodat zij naar Spanje zouden kunnen worden overgeplaatst. Dit zal echter niet gebeuren, omdat het gezin elders al een proces voor de aanvraag van een verblijfstatus heeft lopen. Wel zal het meisje naar Spanje gehaald worden voor de behandeling, maar na herstel zal zij moeten terugkeren naar Jordanië. 

Evaluatierapport

Spanje is het negende land als het gaat om hervestiging van vluchtelingen binnen de Europese Unie. Dit jaar zijn er 124 personen naar Spanje overgeplaatst uit Griekenland en Italië. De Europese Commissie presenteerde afgelopen woensdag het vierde evaluatierapport over de Europese programma’s voor herplaatsing en hervestiging in de afgelopen twee jaar. In deze periode zijn 160.000 aanvragen voor herplaatsing van asielzoekers en 22.504 hervestigingsaanvragen van mensen die reeds een vluchtelingenstatus toegewezen kregen door de VN. Bij de laatste groep gaat het om mensen die zich nog in niet-EU-landen bevinden.  

Geen enkele vluchteling

De 124 personen zijn nog maar enkele van de 9.323 asielzoekers uit Griekenland en Italië, die Spanje heeft beloofd in twee jaar toe te laten. Terwijl er nog geen enkele vluchteling is toegelaten van de 1.449 die Spanje beloofde toe te laten uit derde landen, zoals Turkije, Jordanië en Libanon.  

Top negen

De landen die al de meeste asielzoekers en vluchtelingen hebben toegelaten in het kader van herplaatsing en hervestiging, zijn het Verenigd Koninkrijk (1.864 vluchtelingen uit derde landen), Oostenrijk (1.453 vluchtelingen uit derde landen) en Nederland (in totaal 637 mensen, waarvan 362 vluchtelingen en 275 asielzoekers uit Griekenland en Italië). De andere landen die meer mensen hebben toegelaten dan Spanje, zijn: Finland (496, waarvan 329 asielzoekers en 167 vluchtelingen), Denemarken (481), België (327), Italië (277) en Ierland (273). De laatste vier landen hebben alleen asielzoekers toegelaten, maar geen vluchtelingen. 

Verdubbeld

Volgens de eindbalans die de Commissie presenteerde, waarin ook de Schengen-landen worden genoemd, zijn er in totaal 2.280 asielzoekers overgeplaatst (777 uit Italië en 1.503 uit Griekenland) van de 160.000 die de EU had vastgesteld als doelstelling. Hoewel deze cijfers ver liggen van het gestelde doel, toch zijn ze verdubbeld na de publicatie van het derde voortgangsrapport van de EC dat vorige maand werd gepresenteerd.

Wat betreft hervestiging, hebben de EU- en Schengenlanden 7.272 vluchtelingen uit Turkije, Jordanië en Libanon ontvangen van de beoogde 22.504.

Dit vind je misschien ook leuk