Pamplona weert seksuele agressie en wildplassers tijdens stierenrennen

door admin
Pamplona weert seksuele agressie en wildplassers tijdens stierenrennen

Honderden adrenaline-zoekers staan alweer klaar om de tientallen briesende stieren voor te blijven in een race tussen mens en dier door de nauwe straatjes van het historische centrum van deze Baskische stad. Jaarlijks vallen er wel doden en gewonden bij deze gevaarlijke traditie. De roep om de stierenrennen af te schaffen wordt ook steeds groter in navolging van diverse steden en dorpen in Spanje waar feesten met stieren als hoofdonderdeel al zijn geschrapt.

Seksuele agressie

De laatste jaren echter werden in Pamplona tijdens San Fermín steeds meer seksuele agressies gesignaleerd en aangegeven door vrouwen van wie in alle tumult de kleding van het lijf werd getrokken, onzedelijk werden betast of anderszins op agressieve wijze seksistisch werden benaderd. Het stadje wordt overspoeld door feestgangers die soms de hele nacht doorhalen en daarbij natuurlijk ook vaak veel te diep in het glaasje kijken. In alle feestgedruis is het voor de autoriteiten extra moeilijk een en ander in goede banen te leiden.

Campagne

De gemeente is nu een campagne gestart. Er worden foto’s verspreid via sociale media van bekende inwoners van Pamplona. Zij hebben al naar gelang de zin die erop staat een rode cirkel of een groene cirkel, verwijzend naar een stoplicht. Zo is er te lezen ‘No a que me toques el culo’ (nee tegen dat je mijn billen aanraakt), ‘No a qu me desnudes con la mirada’ (nee tegen dat je me uitkleedt met je ogen) of ‘Si a mi belleza sin estereotipos’ (Ja tegen mijn schoonheid zonder stereotypen). Ook wordt er een folder verspreid met deze ‘rode’ of ‘groene’ zinnen.

Borsten

De gemeente startte twee jaar geleden al met een bewustzijnscampagne tegen seksuele agressie tijdens de patroonsfeesten. De aanleiding werd gevormd doordat destijds sociale media werden overspoeld van foto’s van topless vrouwen wier borsten werden betast door gretige mannenhanden. De gemeente wil een dergelijk seksistisch beeld voorkomen. Dit jaar is er een telefoonlijn 24 uur per dag beschikbaar, waar aangifte gedaan kan worden. Ook worden er boetes uitgedeeld. ‘Nee, blijft nee’, is de boodschap.

Dierenrechtenorganisaties

De feesten duren voort tot vrijdag 15 juli middernacht. Naast de wereldberoemde ‘encierro’, zoals de stierenrennen worden genoemd, zijn er ook talloze andere activiteiten georganiseerd in het oude centrum van de stad. Dierenrechtenorganisaties zijn fel tegen de ‘encierro’ zoals de stierenrennen in het Spaans worden genoemd. De stieren moeten letterlijk rennen voor hun leven om vervolgens bruut te worden afgeslacht in de arena onder toeziend oog van uitzinnig publiek.

Wildplassen

Een andere maatregel die de autoriteiten nemen dit jaar is gericht tegen het wildplassen. Honderden bezoekers bezoedelen de muren in de oude binnenstad tijdens het tien dagen durende feestgewoel. Het plan is nu om urine-afstotende verf op de muren te smeren, zodat de urine direct wordt teruggeketst naar de wildplasser zelf, zodat hij met natte broek en schoenen stinkend verder kan feesten. De verf is onzichtbaar en zal worden aangebracht in de zones waar het tijdens de feesten het drukst zal zijn.

Dit vind je misschien ook leuk