Eerste zomerdrukte op Spaanse wegen

door admin
Eerste zomerdrukte op Spaanse wegen

Tijdens de crisis was het aantal verplaatsingen in de maanden juli en augustus iets minder, maar het lijkt erop dat het effect van geldgebrek of donkere economische vooruitzichten wat is weggeëbt. Operatie ‘Salida’ (vertrek) ging vrijdagochtend vroeg van start en duurt tot zondag middernacht. De eerste vakantiegangers hebben hun koffers gepakt en trekken voornamelijk vanuit het Spaanse binnenland naar de diverse kusten. Volgens DGT zijn er al circa 91.000 verplaatsingen geweest. Het gaat om de grootste ‘Operación Salida’ sinds tien jaar tijd. 

84 miljoen verplaatsingen

Volgens algemeen directeur van Tráfico, María Seguí zullen er naar schatting 84 miljoen verplaatsingen zijn deze zomer. Dat is 3,5% meer dan vorig jaar. Dan gaat het om de maanden juli (41 miljoen) en augustus (43 miljoen). Om de doelstelling ‘geen doden, geen gewonden en geen vertragingen’ te bereiken neemt de verkeersdienst elk jaar verschillende maatregelen.

Mobiele radars

Allereerst werden de motoragenten van de Guardia Civil, verantwoordelijk voor het Spaanse wegennetwerk dat onder staatsbeheer valt, uitgerust met 60 mobiele radars. Vervolgens werden 300 weggedeelten die als gevaarlijk te boek staan voorzien van duidelijke signalering.

Intensieve campagnes

De verkeersdienst heeft daarnaast ook drie intensieve campagnes voor ogen. De eerste vindt plaats tussen 11 en 17 juli, waarbij de staat van de auto’s en motoren wordt gecontroleerd alsmede alcohol- en drugscontroles worden uitgevoerd. Ten tweede wordt er ook op bovenstaande extra gecontroleerd in het lange weekend van 15 augustus. Tot slot zal er in de week van 22 augustus een intensieve landelijke campagne zijn tegen snelheidsovertredingen waarbij alle beschikbare middelen worden ingezet. In totaal investeert DGT ruim 3 miljoen euro in bovengenoemde maatregelen.

Specifieke weekeindes

Wat extra verkeer betreft gaat het om vier specifieke periodes, namelijk die van dit weekend, dan het weekend van 29 juli tot 1 augustus, dan nog het weekend van 12 tot 15 augustus en tot slot het weekend van 26 tot 28 augustus. Desondanks zijn er ieder weekend de komende twee maanden 10.000 personen ingezet, variërend van Guardia Civil-agenten tot specialisten van DGT om de campagnes te ondersteunen.

Keuringsbewijs

Er zal bij controles ook extra gelet worden op de technische staat waarin auto’s verkeren. Volgens Segui is de gemiddelde leeftijd van auto’s die zijn betrokken bij dodelijke verkeersongevallen 14 jaar. Nog steeds schijnt 4% van de weggebruikers zonder geldig keuringsbewijs (ITV) te rijden.

Waar staan de camera’s? 

Zie deze link voor een gedetailleerd overzicht van mobiele, vaste en trajectcontrole-radars op de Spaanse wegen. Via het kaartje kun je direct klikken op de betreffende provincie om te kijken op welke weggedeelten het oppassen geblazen is. 

Dit vind je misschien ook leuk