Instorting autoweg isoleert 150 personen in Tenerife

door admin

De instorting van het wegdek vond plaats op autoweg TF-445 bij de vierde kilometer. Het gebeurde gisterenavond rond 19:00 (Canarische tijd, UTC). Door de instorting is een enorm gat van 8 meter diep en 4 meter breed ontstaan. Hierdoor is het zeer gevaarlijk en vrijwel onmogelijk deze weg met de auto te volgen.

Noodplan

Het eilandbestuur heeft het noodhulpplan van het eiland ingesteld. Reddingswerkzaamheden zijn de hele nacht bezig geweest, zowel op het land als in de lucht. Inmiddels zijn alle personen, waarvan zo’n 40 kinderen, naar de overkant geholpen.

De hulp ter plaatse bestond uit twee eenheden van de brandweer van Tenerife, drie helikopters van het leger, een helikopter van de reddings- en noodhulpgroep van het eiland, drie schepen van Santiago del Teide en verder personeel van de militaire politie, de locale politie en de burgerbescherming. Bovendien waren er medewerkers van het Rode Kruis aanwezig in Puerto de Garachico en in Los Gigantes.

Reddingswerk

Evacuatie via het water was uitgesloten, omdat de zee op dat moment onrustig was. Er is aan de bergzijde van de weg een smalle strook weg in tact gebleven. Zo konden mensen langs het gat naar de andere kant. Hierbij waren natuurlijk de nodige veiligheidsmaatregelingen getroffen voor zowel de reddingswerkers als de mensen die naar de overkant moesten. Bovendien zijn er ook mensen via helikopters uit het geïsoleerde gebied bevrijd. De geëvacueerden zijn naar het gemeentehuis van Buenavista del Norte gebracht en vanaf daar met bussen vervoerd naar hun verblijf- of woonplaats.

Enige doorweg

De plaats van de instorting is de enige doorgang naar Punta de Teno, een populaire plaats voor toeristen dankzij enkele mooie stranden. De autoweg loopt daar over een steile berghelling door Buenavista del Norte.

Oorzaak

Er is nog geen duidelijkheid over de oorzaak van de instorting. Maar er wordt niet uitgesloten dat deze het gevolg was van een gebroken pijpleiding.

Dit vind je misschien ook leuk