‘Tsunami’ aan toeristen verwacht dit jaar in Spanje

door admin
'Tsunami' aan toeristen verwacht dit jaar in Spanje

Exceltur verwacht dit jaar een ’tsunami’ aan toeristen met een totaal van 74 miljoen. Vorig jaar waren dat er nog 68 miljoen dus dat zou een stijging betekenen van 9%. Het toeristische bruto binnenlands product zal daarbij met 4,4% stijgen. Deze gegevens staan in een rapport dat deze vereniging van de 23 belangrijkste bedrijven in de toeristische sector woensdag publiceerde.

Geen duurzame groei

30% van die groei is een direct gevolg van omgeboekte reizen vanuit Turkije, Egypte en Tunesië. Wel duidelijk is dat de uitgaven per toerist omlaag gaan. Naar verwachting zullen die 7,4% dalen. José Luis Zoreda, algemeen directeur van Exceltur, roept wel op niet te vroeg te juichen, aangezien deze groei niet duurzaam zal zijn. Omstandigheden kunnen erg snel veranderen. 

Minder besteden

De drie eerder genoemde landen zijn tot zover dit jaar al 4,6 miljoen toeristen verloren. Spanje kreeg er tot mei 2,2 miljoen extra. De toeristen die in plaats van die landen Spanje bezoeken, blijven er korter en spenderen er minder omdat Spanje een stuk duurder is dan de rest. 

Brexit

Volgens Exceltur zal de Brexit het toeristische bbp slechts met 1% verlagen. 94% van de toename van toeristen komt ten goede aan de kust. HEt aantal banen in de toeristische sector is tot nu toe al gegroeid met 90.000. Bijna een op de vijf nieuwe banen is gerelateerd aan het toerisme. 

Regio’s

De regio’s met de meeste nieuwe banen in die sector zijn Valencia (+10,5%), Almeria (+8,8%), Gran Canaria (+8,7%), Balearen (+8,4%) en Tnerife (+8,5%).

Dit vind je misschien ook leuk