Eerste hittegolf van het jaar in aantocht

door admin
Eerste hittegolf van het jaar in aantocht

De hogere temperaturen dan normaal zullen gemeten worden in vooral het zuidwesten, het midden en het noordoosten van het land. De meeste kustgebieden blijven echter van extreme hitte gevrijwaard. In totaal krijgen veertig provincies een weeralarm. Dertien daarvan krijgen het gele alarm voor belangrijk risico. 

Een oranje alert geldt voor de provincies Toledo en Ciudad Real, waar de temperaturen boven de 42 graden Celcius zullen komen. Cáceres en Badajoz krijgen te maken met 41º, Córdoba, Jaén, Madrid en Orense 40º, Lugo 39º, Navarra, Vizcaya, Guipúzcoa 38º en La Coruña 37º. 

Een geel alert geldt voor de provincies Sevilla en Granada, waar het 39º wordt. Huesca, Alava en Cuenca 37º, Zaragoza en Teruel 38º, Asturias, Cantabrië, Pontevedra, La Rioja en Albacete en heel Castilla y León 36º. Dan nog 35º in Guadalajara en in Gerona n Lérida bereikt het kwik gemakkelijk 34º. 

Verder zullen bewoners langs de Straat van Gibraltar rekening moeten houden met rukwinden en kustfenomenen, waarvoor een geel alert geldt. Ook is er sprake van harde wind langs de kusten van Cádiz, Canarische eilanden en het zuidoosten van Girona. 

De verwachting is dat de hoge temperaturen tot donderdagmiddag zullen aanhouden. 

Dit vind je misschien ook leuk