Demissionaire premier krijgt nog één week de tijd om regering te vormen

door admin
Demissionaire premier krijgt nog één week de tijd om regering te vormen

De komende week ontmoet koning Felipe VI 12 partijleiders met een vertegenwoordiging in het huidige Spaanse parlement. Dit zijn alle partijen die daar minstens één zetel hebben, behalve de controversiële Baskische nationalistische partij Bildu en de centrum linkse Catalaanse nationalisten ERC.

Eerder deze week werd PP-lid Ana Pastor benoemd tot spreker in het Spaanse parlement. Zij overhandigde donderdag de lijst met partijleiders om de ontmoetingen van volgende week in te plannen. De koning zal hen spreken over mogelijke akkoorden en coalities om het toch voor elkaar te krijgen dat er op 2 augustus aanstaande een nieuwe regering komt. Lukt dit niet, dan volgen er eind november 2016 nieuwe verkiezingen. Een unicum want dat is nog nooit gebeurd in de jonge Spaanse democratie. 

Rajoy heeft dus haast. Desondanks heeft hij nog niets laten weten over óf hij zich wel zal voordragen als nieuwe premier van het land. De vorige keer, na de verkiezingen van 20 december, zag hij hiervan af omdat hij al van tevoren wist over onvoldoende steun te beschikken. Dit lijkt dit keer niet echt anders te zijn. Anders is wel dat de centrum-populisten van CIudadanos zich zullen onthouden van een stem en daarmee eventueel een PP-minderheidsregering zullen steunen. 

Rivera riep wel de leider van de socialisten Pedro Sánchez op om een PP-regering te steunen. Hij zal deze boodschap ook overbrengen aan de koning met het verzoek om de socialisten ervan te overtuigen dat ze zich van een stem onthouden. De kans dat Sánchez hier op in zal gaan met Mariano Rajoy aan het roer van een potentiele nieuwe regering is erg klein. Ook zijn de banden tussen PSOE en Podemos verwaterd nadat laatstgenoemde toen Sánchez zich kandidaat stelde als premier nadat Rajoy het had laten afweten, tegen stemde. 

Dit vind je misschien ook leuk