Voor eerst meer voorstanders onafhankelijk Catalonië dan tegenstanders

door admin
Voor eerst meer voorstanders onafhankelijk Catalonië dan tegenstanders

Daarnaast zijn er voor het eerst onder de Catalanen voor het eerst meer voorstanders voor onafhankelijkheid van hun regio dan er tegenstanders zijn met respectievelijk 47,7% en 42,2%. Dit blijkt uit de Catalaanse barometer van het sociologisch onderzoeksinstituut in de regio (CEO). 8,3% weet het niet en 1,7% antwoordt niet. 67,2% van de Catalanen vinden dat het niveau van autonomie van hun regio te laat is of beter kan. 

In het Catalaanse Parlement zouden de nationalisten hun meerderheid verliezen. De coalitie Junts pel Sí zou uitkomen op 60 tot 62 zetels, waar dat er nu 62 zijn en de CUP zit nu op 10, maar zou er 6 tot 8 overhouden. Samen hebben ze dan te weinig voor een absolute meerderheid die wordt bereikt met 68 zetels. 

De Catalaanse Ciudadanos verliest de huidige positie als tweede grootste partij. Ciutatans heeft nu 25 zetels en zou uitkomen op 18 tot 21 zetels. De aan Podemos gelinkte Catalunya Si Que es Pot gaan flink omhoog van de huidige 11 zetels naar 20 tot 22 zetels. Bijna een verdubbeling. 

De socialisten in het Catalaanse parlement hebben nu 16 zetels en blijven gelijk of krijgen er één zetel bij en de Partido Popular blijft ook op hetzelfde aantal zetels steken of krijgt er één bij. Nu hebben ze er 11 en komen volgens de peiling uit op 11 of 12. 

Dit vind je misschien ook leuk