Barcelona plaatst ‘schandebord’ met aantal verdronken vluchtelingen

door admin
Barcelona plaatst 'schandebord' met aantal verdronken vluchtelingen

Het ‘bord der schande’ is een initiatief van Ada Colau, de linkse en eerste vrouwelijke burgemeester van de Catalaanse hoofdstad. Ze wil met dit ‘scorebord’ in real time laten zien hoeveel mensen er dagelijks verdrinken in hun zoektocht vanuit het Midden Oosten of Noord-Afrika naar een veiliger en beter leven in Europa. 

Het monument bestaat uit een hoge metalen, rechthoekige pilaar met een digitaal telbord boven de inscriptie: ‘Dit is niet zomaar een getal, dit zijn mensen’. Na plaatsing liet het bord het getal 3.034 zien. Het gaat om het aantal vluchtelingen dat in 2016 om het leven kwam in de Middellandse Zee. De aantallen zijn gebaseerd op informatie van de internationale organisatie voor migratie (IOM).

Grotere boten

‘3.034 mensen die zijn verdronken omdat hen geen veilige overtocht werd geboden’, aldus Colau. Het aantal van dit moment is hoger dan vorig jaar om deze tijd, zo meldde IOM eerder deze week. Een reden voor het hogere aantal doden dit jaar is dat er een aantal veel grotere boten zijn vergaan dan normaal. Per boot werden enkele honderden mensen vervoerd. Normaliter gaat het vaak om kleinere type boten waar maximaal honderd mensen op passen.

De meeste doden zijn gevallen onder Syriërs, gevolgd door Afghanen en Irakezen. Colau wil met het bord de aandacht vestigen op de noodzaak van een veilige oversteek en een radicale wijziging in de Europese vluchtelingenpolitiek. Men schat het aantal omgekomen vluchtelingen vanaf het jaar 2014 op zeker 10.000.

Dit vind je misschien ook leuk