Brandweerman komt om het leven bij bosbrand La Palma

door admin

Tot nu toe werden 2.500 inwoners uit voorzorg geëvacueerd uit de gemeentes El Paso en Fuencaliente. De brand telt drie brandhaarden en is nog niet onder controle. Het vuur ontwikkelt zich dankzij een harde wind en als gevolg van de kenmerken van het landschap in zuidelijke richting over het eiland. Het vuur legde al ruim 2.000 hectare in de as. 

Oorzaak

De oorzaak van de brand lijkt bekend te zijn. Gisteren werd een 27-jarige Duitser gearresteerd. Hij zou bekend hebben het vuur te hebben veroorzaakt door toiletpapier te hebben verbrand nadat hij zijn behoefte had gedaan.

Grote brand

Het is de 7e grote brand op het eiland sinds het begin van deze eeuw. Sinds vroeg in de ochtend zijn er blusvliegtuigen en helikopters ingezet, ook van het vasteland, om het vuur aan te pakken. Op de grond zijn 250 brandweerlieden actief. Bewoners in de buurt van de brand wordt geadviseerd binnen te blijven met gesloten ramen en deuren om geen rook in te ademen. Daarbij moeten ze blijven letten op instructies van de autoriteiten.

Extreem risico

De temperaturen van boven de 30 graden en de harde wind met snelheden van meer dan 50 kilometer per uur bemoeilijken het werk van de brandweer. Wel daalt vrijdag de luchtvochtigheid. Voor alle Canarische Eilanden geldt vandaag een maximaal risico op bosbrand. Ook voor praktisch het hele vasteland van Spanje, behalve het uiterste noorden gelden de risico’s hoog, zeer hoog en extreem. Klik hier om te kijken hoe het ervoor staat in specifieke Spaanse regio’s.  

Dit vind je misschien ook leuk