Extra druk weekeind op de Spaanse wegen

door admin
Extra druk weekeind op de Spaanse wegen

Door de vrije dag op 15 augustus ter gelegenheid van Maria Tenhemelopneming (Maria Asunción) is er een lang weekeind. Veel Spanjaarden keren dit weekeind weer terug naar huis, of gaan juist nog op vakantie. De Spaanse autoriteiten spreken dan over ‘operatie vertrek’. Deze begint vrijdagmiddag 12 augustus om 15 uur en duurt voort tot maandag middernacht.

6,3 miljoen verplaatsingen

Men voorziet 6,3 miljoen verplaatsingen op de Spaanse wegen. De Spaanse verkeersdienst verhoogt daarom het aantal controles, maar ook het aantal surveillance-teams op de weg om al het extra verkeer tussen de kusten en de grotere plaatsen in het binnenland in goede banen te leiden.

Verkeersdoden

De balans van de zomerverkeersdrukte is niet positief. Ten opzichte van vorige zomer zijn er meer doden gevallen op de weg. In totaal kwamen 123 mensen in het verkeer om het leven in de maand juli, zo meldt de verkeersdienst Tráfico.  Hier kunnen de 39 dodelijke slachtoffers van de eerste tien dagen in augustus bij opgeteld worden. Dat zijn er twee meer dan in dezelfde periode een jaar geleden.

Extra personeel

Het komend weekend zal de verkeersdienst samenwerken met 10.000 agenten van de Guardia Civil. Daar komen 600 ambtenaren bij van de verschillende centra voor verkeerscoördinatie, diverse helikopterpatrouilles, 13.000 personen die werken aan de weg en aan controlemaatregelen langs de weg.

Verdovende middelen

Hier komen nog extra alcohol- en drugscontroles bij. Dagelijks zullen ruim 25.000 automobilisten worden gecontroleerd of ze zich wel aan de regels omtrent het gebruik van verboden middelen houden.

Daling brandstofprijzen

Een positief punt is er wel te melden: de gemiddelde prijs voor benzine is weer omlaag gegaan. Een liter benzine kost nu 1,121 euro. Dat is 1,14% goedkoper dan een week geleden. Diesel kost nu 0,996 euro per liter. Dat is 1,77% minder dan een jaar geleden. Het is al de vijfde week op rij van dalende brandstofprijzen bij de Spaanse benzinestations.

Dit vind je misschien ook leuk