De trieste balans van het fenomeen balconing

door admin
De trieste balans van het fenomeen balconing

En een manier om indruk te maken op leeftijdsgenoten. In een groot appartementengebouw klim je van het ene balkon naar het andere. Of je springt rechtstreeks van je balkon af het eronder gelegen zwembad in. Soms gaat het echter dramatisch mis. Springt iemand ernaast of valt tussen de balkons in naar beneden.

Hardnekkig

Op de Balearen is de gekte rond het fenomeen opnieuw tot dusdanig grote hoogten gestegen dat artsen in het Son Espases ziekenhuis in Palma het zijn gaan bestuderen. ‘Het is hardnekkig’, zegt Xavier Gonzalez, hoofd chirugrie in het ziekenhuis in de Spaanse krant El Mundo. Hij doet mee aan het onderzoek. ‘Het lijkt inmiddels een soort ontgroeningsritueel te worden voor sommige toeristen van wie de ouders hier al kwamen toen die jong waren’.

Vooral Britten

Het onderoek werd uitgevoerd tussen 2010 en 2015 en gaat alleen over patiënten die na het uitoefenen van een vorm van balconing in het ziekenhuis terecht kwamen, niet over jongeren die het leven lieten. Het ziekenhuis in Palma behandelde 46 patiënten in die periode. Ruim 60 procent daarvan had de Britse nationaliteit. Daarna kwamen Duitsers en dan Spanjaarden, zo blijkt uit de gegevens van het onderzoek. Slechts één vrouw kwam in het ziekenhuis terecht en de gemiddelde leeftijd was 24 jaar. De gemiddelde hoogte waarvan de patiënten waren gevallen of gesprongen en verkeerd terechtgekomen was 8 meter.

Alcohol en drugs

Bijna altijd was er alcohol in het spel en bij bijna 40 procent speelden ook drugs een grote rol. In totaal bedroegen de ziekenhuiskosten van deze 24 patiënten 1,5 miljoen euro. Diverse patiënten lagen wekenlang op de intensive care. Een enkeling eindigde voor altijd verlamd. Het is niet precies duidelijk hoeveel mensen omkwamen na balconing. Spaanse media hebben er zeker meer dan een dozijn geteld in de afgelopen vijf jaar. Antena 3 sprak in 2013 al over 16 doden in de afgelopen drie jaar.

Balearen

De gekte heeft ook de Spaanse Costa Brava bereikt, maar komt veel meer voor op de Balearische eilanden en dan met name in Magaluf op Mallorca en op verschillende plaatsen in de beroemde kustplaatsen van Ibiza, zo meldt Gonzalez. Niet alleen Spanje heeft ermee te maken. Het fenomeen schijnt ook in toenemende mate voor te komen in het populaire toeristenoord Sunny Beach in Bulgarije.

Preventieve maatregelen

De Balearische autoriteiten doen hun best om te voorkomen dat er doden en gewonden vallen. Er zijn in de loop van de jaren diverse maatregelen geïmplementeerd. Er worden informatieve folders verspreid en boetes uitgedeeld aan mensen die worden betrapt. Hoteleigenaren plaatsen grotere groepen jongeren nu uit voorzorg vaker op lagere verdiepingen of zelfs op de begane grond waar mogelijk.

Ligbed redde zijn leven

Ook Groot-Brittannië deed mee aan een informatiecampagne om haar vakantievierende jeugd voor te lichten over de gevaren van balconing. De folders hadden als titel ‘Booze and Balconies Don’t Mix. Hierin werd het verhaal gedaan van Jake Evans uit Liverpool. ‘Ik raakte in mijn val elk balkon onderweg’, zo werd hij geciteerd. ‘Ik landde op een ligbed, dat waarschijnlijk mijn leven heeft gered. Ik brak mijn schedel, enkele voortanden, brak mijn rechterpols en alle vingers aan mijn rechterhand. Het ongeluk heeft mijn leven veranderd. Ik heb terugkerende rugproblemen en mijn rechterpols blijft pijnlijk en volgens de artsen zal dat waarschijnlijk altijd zo blijven.

Dit vind je misschien ook leuk