De herfst is begonnen met regen en wind in Spanje

door admin
De herfst is begonnen met regen en wind in Spanje

De temperaturen zijn flink gedaald en vooral in de westelijke strook van Spanje, het extreme noorden en delen van Catalonië en Valencia gaat het vanaf dinsdag regenen, hard waaien en langs de betreffende kusten zijn er hoge golven te verwachten.

Harde wind

De regen en daling van temperaturen begint in het westen van het land en strekt zich geleidelijk aan uit verder naar het oosten. De neerslag wordt hier en daar vergezeld van harde wind. Alleen in het extreme zuidwesten van Spanje en op de Balearen blijft het droog en zijn de luchten voor het grootste deel blauw.

Weeralarm

Een geel weeralarm (risico) voor kustfenomenen zoals rukwinden en hoge golven geldt voor de provincies Almería, Vizcaya, Guipúzcoa, Asturias en Cantabrië. Een geel alarm voor regen geldt voor Cádiz, Huelva, Sevilla, Huesca, Zaragoza, León, Salamanca, Zamora, Barcelona, Lérida, Tarragona, Castellón, A Coruña, Ourense, Pontevedra, Navarra en Extremadura. Geel vanwege storm geldt voor Cádiz, Córdoba, Huelva, Sevilla, Zaragoza, León, Salamanca, Zamora, Barcelona, Tarragona, Castellón, Navarra en Extremadura. Tot slot wordt Almería gewaarschuwd voor wind met snelheden tot 70 kilometer per uur.

Pas op

De autoriteiten waarschuwen dat met een zodanig bruusk gewijzigde meteorologische situatie vaak noodweer gepaard gaat en wijst op de mogelijkheid van plaatselijke overstromingen. Men geeft een aantal aanbevelingen zoals het verminderen van snelheden in het verkeer, het treffen van voorzorgmaatregelen en het zich niet begeven op plaatsen waar veel water kan gaan stromen, zoals nu nog droge rivierbeddingen.

Alleen langs de Middellandse zeekust en op de Canarische Eilanden blijven de temperaturen min of meer gelijk. De daling kan extreem zijn vooral langs de Atlantische kust.

Dit vind je misschien ook leuk