Bruine beer doodgeschoten in beschermd genied in Noord-Spanje

door admin

Volgens de afdeling natuurbeheer Seprona van de Guardia Civil, die een onderzoek heeft geopend naar de dood van de beer, kwam het dier door een geweerschot om het leven. Men vermoedt dat het gaat om een vergissing van een jager of om iemand die opzettelijk het vuur op het dier heeft geopend. Het gaat om een mannetje van circa 105 kilo. In Spanje leven volgens de stichting Oso Pardo nog circa 250 bruine beren. Ze komen met name voor in het Noordwesten van het land in de regio’s Galicië, Asturias en Castilla y León. Daarnaast leven er ook enkele exemplaren in de Pyreneeën bij de Franse grens.

Volgens Fapas, de organisatie ter bescherming van bedreigde dieren in Spanje, blijkt uit de dood van deze beer dat het beleid ten aanzien van deze dieren niet afdoende is en ze beter beschermd moeten worden. Omdat het om een beschermde en bedreigde diersoort gaat, zal er eveneens een juridisch onderzoek geopend worden. 

Ernstig

Volgens Guillermo Palomero van de stichting wordt het incident zeer ernstig opgevat en maakt men zich grote zorgen omdat de beer midden in het beschermde gebied Muniellos werd doodgeschoten. ‘Er is geen enkele reden die het doodschieten van een beer rechtvaardigt’, aldus Palomero tegen persbureau AFP.

Gespannen voet

De beer werd in West-Europa geherintroduceerd. In het oosten stierven ze nooit uit. Beren leven altijd op gespannen voet met lokale inwoners vanwege het feit dat ze soms vee aanvallen. De dood aangetroffen beer was een relatief klein exemplaar. Mannetjesberen kunnen tot 350 kilo wegen. Vrouwtjes wegen een stuk minder en worden maximaal 200 kilo. Ze zijn sneller dan mensen en bereiken rechtopstaand een hoogte tot twee meter. Het gewicht varieert erg op basis van het eetgedrag. Beren zijn in principe omnivoren. Ze eten planten, bessen, noten, maar ook kan het voorkomen dat ze kleine en grote dieren, waaronder schapen en kalfje, eten als ze deze kunnen vangen.

Dit vind je misschien ook leuk