Spanje’s internationale reputatie als ‘zwakkeling’

door admin
Spanje's internationale reputatie als 'zwakkeling'

Het land verliest invloed en internationale prestige. Zeker veertig internationale verdragen liggen te wachten op ratificering door het Spaanse parlement. De besluitvorming wordt vertraagd en de mogelijkheden van de demissionaire politici zijn zeer beperkt. Volgens het rapport ‘The cost of non-government’, waarop El País de hand heeft kunnen leggen, keren verloren gegane kansen niet meer terug.

Officiële reizen gaan niet door

Gesteld wordt dat de Spaanse koning diverse officiële reizen heeft moeten schrappen of uitstellen. Zo ging hij niet meer naar Saudi-Arabië, Marokko, Japan en Zuid-Korea. Bezoek van regeringsafgevaardigden uit Argentinië en Israël ging niet door. De regelmatige overleggen die plaatshebben tussen Spanje en Mexico, Turkije en Algerije zijn niet doorgegaan en er zijn geen bilaterale ontmoetingen meer met de Europese partners Frankrijk, Italië, Duitsland en Portugal.

Geen beloftes kunnen doen

Ook ambassadeurs in andere landen merken dat ze minder worden ontvangen bij buitenlandse ministeries of wel worden ontvangen maar dan door lagergeplaatste officials van de betreffende landen. Voor een aantal bedrijven die internationaal zakendoen, is de politieke onzekerheid in Spanje nadelig. Spaanse leiders zijn niet in staat om de noodzakelijke beloftes te doen.

Rajoy afwezig bij topontmoetingen

Rajoy was niet bij twee topontmoetingen georganiseerd door Duitsland, Italië en Frankrijk over de toekomst van Europa na de Brexit. In het rapport wordt zodoende gewaarschuwd voor het feit dat de ruimte die Spanje openlaat als middelgrote macht snel wordt ingenomen door concurrerende landen.

Onzekere situatie duurt voort

Zorgelijk is dat de kans groot is dat deze politiek onzekere situatie nog maandenlang voort kan duren. Het ziet er op dit moment niet naar uit dat derde verkiezingen binnen iets meer dan een jaar tijd voorkomen kunnen worden. Politieke partijen blokkeren elkaar en weigeren stappen te nemen om samen te werken. Als er opnieuw verkiezingen gehouden worden is de kans op een gefragmenteerde uitslag opnieuw heel groot.

Regionale verkiezingen

Alle politieke aandacht in Spanje gaat op dit moment uit naar de regionale verkiezingen in Galicië en het Baskenland. Partijen zitten midden in hun campagnes om daar in elk geval betere resultaten te halen dan op landelijk niveau. De verkiezingen vinden plaats op 25 september aanstaande. Wellicht dat de resultaten daarvan een en ander in beweging kunnen zetten. 

Dit vind je misschien ook leuk