Duidt seismische activiteit op uitbarsting van Pico del Teide?

door admin
Duidt seismische activiteit op uitbarsting van Pico del Teide?

De Pico del Teide is met 3718 meter de hoogste berg van Spanje. Het is de derde vulkaan ter wereld gemeten vanaf de zeebodem tot de top na twee vulkanen op Hawaï. De vulkaan wordt ‘slapend’ genoemd maar men verwacht wel nieuwe erupties.

Of de bevingen van nu duiden op een dergelijke nieuwe eruptie kan nog niet precies gesteld worden. Wel werden in eerste instantie het aantal bevingen onderschat, toen men publiceerde dat het om circa 100 bevingen ging binnen vier uur tijd. De seismische activiteiten vonden plaats van het noordoosten tot het zuidwesten van de vulkaan. 

Wel of geen alarm?

Involcan benadrukt dat men geen alarm hoeft te slaan. ‘Soms ontstaan dit soort fenomenen even abrubt als ze ook weer verdwijnen’. Wel stuurde het instituut experts naar het gebied om de mate van kooldioxide in de lucht te meten en te bezien of die is veranderd na de bevingen. Dit kan namelijk een vroege indicator zijn van en vulkanisch beving, wat mogelijk een voorloper is van een echte uitbarsting. De lage kracht op Richter’s Schaal komt overeen met eentje die gebruikelijk is bij actieve vulkanen.

Elke 40 jaar een uitbarsting

Het nieuws over de bevingen komt enkele dagen nadat Pedro Hernandez van Involcan waarschuwde dat de Canarische Eilanden elke 40 jaar ongeveer rekening moeten houden met een vulkaanuitbarsting. Daarbij benadrukte hij dat de lokale bevolking van alle Canarische Eilanden, die slechts dankzij de vulkanen bestaan, beter moet worden geïnformeerd over vulkanen en de mogelijke gevolgen van een uitbarsting.

3 Miljoen bezoekers

Het nationale park Pico del Teide is werelderfgoed en beschermd gebied sinds 1954. Jaarlijks komen er circa 3 miljoen bezoekers af op het gebied met de hoogste bergtop van Spanje en de krater van 80 meter breed. De laatste eruptie van de Teide vond plaats in 1909. In 2013 vonden er gedurende lange tijd aardbevingen plaats bij het eiland El Hierro. 

Dit vind je misschien ook leuk