Spaanse zomer vanaf woensdag voorbij

door admin
Spaanse zomer vanaf woensdag voorbij

De wintergarderobe kan weer uit de mottenballen worden gehaald. Maandagavond komt namelijk een front met koud weer en regen Spanje binnen bij Galicië in het noordwesten van het land. Dit front zorgt geleidelijk aan voor koeler weer en regen in grote delen van het Iberische Schiereiland. Het front trekt van west naar uit en breidt zich geleidelijk uit naar het zuiden van het land. Op woensdag zal het weer praktisch overal zijn omgeslagen van nog vrij zomers tot echt herfstachtig. 

Día de la Hispanidad

Woensdag 12 oktober is een nationale feestdag. Dan wordt de Día de la Hispanidad gevierd. Spanjaarden herdenken dan het feit dat de verschillende koninkrijken die ooit heersten over het Iberisch Schiereiland samensmolten tot één koninkrijk met officieel één gemeenschappelijke taal, vlag en volkslied. Traditiegetrouw vindt er een militaire optocht plaats in Madrid in bijzijn van de Spaanse koning Felipe VI en zijn gezin en alle premiers van de autonome deelstaten.

Nat

Een natte optocht zal het dit jaar worden. Naar verwachting van Aemet, het Spaanse weerinstituut, gaat het op veel plaatsen regenen en zal vooral in het binnenland de temperatuur flink kunnen dalen. Op sommige plaatsen zakt het kwik met ruim 10 graden Celcius. Alleen de Balearische Eilanden en de Canarische Eilanden zullen weinig temperatuurverschil merken.  

Regen welkom

Vooralsnog zijn er geen weeralarmen uitgegeven. Alleen langs de kust van Catalonië geldt voor woensdag een geel alert voor regen. In september werd nog voorspeld dat de herfst dit jaar warmer zou worden dan normaal. Tot nu toe klopt die voorspelling aardig. Regen is echter hard nodig. Overal in het land hebben vooral landbouwers last van de droogte die complete oogsten in gevaar brengt. 

Dit vind je misschien ook leuk