Volgens brein achter grote corruptiezaak zijn alle Spaanse politici corrupt

door admin

Boven het hoofd van deze Spaanse zakenman hangt een gevangenisstraf van 125 jaar. Het openbaar ministerie eist zoveel jaren cel vanwege een groot scala aan frauduleuze handelingen die van Correa het brein maakten achter een van de grootste corruptiezaken die Spanje ooit heeft gekend: de zaak Gürtel.

Zakenlieden, advocaten en politici van met name de Partido Popular van de huidige demissionaire premier van Spanje, Mariano Rajoy, zijn bij deze zaak betrokken. Dat maakt het extra pijnlijk dat Correa donderdagochtend tegen de rechter vertelde dat de zaken waarvan hij beschuldigd wordt niet slechts zijn beperkt tot één partij, maar ‘normale gang van zaken is in dit land, in dit systeem’. Hij voegde daaraan toe dat ‘er is niet slechts één Francisco Correa, er zijn er velen’. Correa gaf ook toe dat voordat hij dit soort zaken deed met de Partido Popular hij precies hetzelfde handelde met de PSOE van Felipe González.

Illegale financiering

In de zaak wordt onder meer de illegale financiering van de Partido Popular tussen 1999 en 2005 onderzocht. ‘Iedereen geeft iedereen kado’s op kerstavond’, aldus Correa die benadrukte dat het hele zakenleven doordrenkt is van steekpenningen en zakelijke kado’s aan bestaande en potentiële klanten om deals te vergaren.

Het hield op met aantreden Rajoy

De meeste frauduleuze handelingen vonden volgens Correa oplaats tot 2004 of 2005, totdat Mariano Rajoy de rol van partijleider overnam van José María Aznar. De relatie tussen Correa, zijn tweede man Pablo Crespo en Rajoy was niet heel warm. Door het aantreden van Rajoy bekoelde ook de vriendschap tussen Correa en ex-boekhouder van de PP, Luis Bárcenas. ‘Daarna deden we goede zaken [met de PP] in Valencia. Correa noemde ook nog het hoofdkantoor van de PP in Madrid ‘zijn thuis’. ‘Ik zat hele dagen in Génova, ik besteedde daar meer tijd dan in mijn eigen kantoor’.

Fiscale amnestie

De hoofdverdachte in deze zaak gaf aan nog verschillende pogingen te hebben ondernomen om zijn belastingen op orde te brengen via de fiscale amnestie die in 2012 door de Spaanse minister van Belastingen, Cristobal Montoro werd ingevoerd. Hij zat destijds echter al in de gevangenis dus lukte het hem niet. Hij pleitte zijn ondergeschikten in de zaak die eveneens worden verdacht van frauduleuze handelingen vrij door te zeggen dat hij de lakens uitdeelden en dat de anderen slechts zijn orders uitvoerden.

Lees meer over deze zaak in Wie is wie in corruptiezaak Gürtel

Dit vind je misschien ook leuk