Dakprotest van vluchtelingen in Madrid

door admin
Dakprotest van vluchtelingen in Madrid

Zo’n veertig mannen stonden op het dak en schreeuwden ‘libertad, libertad’ (vrijheid in het Spaans). Ook zwaaiden ze met een spandoek. Volgens bronnen bij de politie protesteren ze tegen de omstandigheden waaronder ze vast worden gehouden in het centrum in het district Aluche in het zuiden van de Spaanse hoofdstad. Inmiddels is de opschudding afgelopen en hebben zich geen persoonlijke incidenten voorgedaan.

De migranten zouden vanaf dinsdagavond rond 22 uur in opstand zijn gekomen en vervolgens de nacht op het dak hebben doorgebracht. Op dit moment is de politie met ze aan het onderhandelen. Volgens de politie zelf hebben ze de situatie onder controle. Bij het gedoe is niemand gewond geraakt. Wel is er schade aan meubels en werden enkele veiligheidscamera’s binnen in het gebouw bedekt.

De Madrileense burgemeester Manuela Carmena was van plan te bemiddelen zodra de politie haar daartoe zou verzoeken. ‘Mensenrechten zijn een prioriteit voor mij’, aldus Carmena. ‘De gebeurtenissen in asielzoekerscentra blijven me verontrusten’.

Het zal niet de eerste keer zijn dat mensenrechtenverenigingen en andere instanties die opkomen voor de rechten van migranten wijzen op de slechte omstandigheden waaronder asielzoekers worden vastgehouden in de centra in Spanje. Vaak lijken die meer op gevangenissen dan op tijdelijke onderkomens. Er heerst een gebrek aan hygiëne, kamers zijn overvol en er zou veel te weinig personeel zijn om de inwoners van sociale diensten te voorzien of te helpen met vertalingen.

Het gaat in dit geval om centra waar vluchtelingen zonder verblijfsvergunning terechtkomen en van wie het verzoek om asiel is afgewezen. Feitelijk wachten de migranten in dit soort centra op gedwongen terugkeer naar hun land van herkomst. Eerder noemde een Madrileense wethouder, verantwoordelijk voor gezondheid en veiligheid de centra een ‘institutionele mislukking’. De prioriteit zou volgens deze Javier Barbero de gezondheid en de rechten van deze migranten moeten zijn. 

Dit vind je misschien ook leuk