Nieuw beschermingsplan voor apen op rots van Gibraltar

door admin
Nieuw beschermingsplan voor apen op rots van Gibraltar

Zorgvuldig omdat deze apen ook als bedreigde diersoort te vinden zijn op de Rode Lijst van de IUCN. De Berberaap is de enige makaak de buiten Azië leeft en dan enkel op de Rots van Gibraltar en in Marokko en Algerije. Om overlast te voorkomen van de apen moet de groei van de populatie worden beheerst.

Anticonceptie

De autoriteiten doen er inmiddels alles aan om te voorkomen dat ruimingen nodig zijn. Dit gebeurt middels anticonceptie. Tot nu toe hadden de bij de vrouwtjesapen toegepaste maatregelen slechts een tijdelijk effect. Nu start echter een lokale ornithologische organisatie (GONHS) met het laparoscopisch steriliseren (via een kijkoperatie). Al vijftien vrouwtjesapen werden via deze methode behandeld. Allemaal vrouwtjesapen die zich in het verleden al een of meerdere malen hebben voortgeplant. Er moeten altijd vruchtbare vrouwtjesapen overblijven.

Het lange termijneffect van deze aanpak is het voorkomen van de groei van de populatie Berberapen. Zo blijven de huidige sociale structuren tussen de verschillende apenpopulaties op de Rots behouden en de continuïteit van de soort gegarandeerd.

Stelen

Toeristen die de Rots bezoeken maken regelmatig melding van het brutale gedrag van de apen op de rots. De Makaken zijn oorspronkelijk afkomstig uit Marokko en Algerije maar zijn al sinds mensenheugenis gevestigd op de rots. Door de jaren heen werden het er steeds meer en ondanks dat ze goed te eten krijgen, wachten ze vaak met succes op bezoekers die het leuk vinden om de beesten hun meegebrachte etenswaar te laten stelen. Officieel staat een hoge boete op het voeren van de apen. Wie ze toch wil voeren, hoeft echter alleen maar eten op een zichtbare plek in jas of tas te stoppen. De apen grissen vaak razendsnel alles wat heb interessant lijkt weg.

bijgeloof

Het is beter de apen niet aan te raken als je op de Rots bent. Het blijven semi-wilde dieren. Dat de apen zo verwend zijn komt doordat er op en rond de rots het bijgeloof bestaat dat zolang er nog apen op de rots leven, Gibraltar bij Engeland zal horen. Zodoende worden de beesten erg goed verzorgd en beschermd. 

In Marokko en Algerije raakt de Berberaap steeds verder in de verdrukking doordat hun levensgebieden verdwijnen en doordat er veel illegaal in wordt gehandeld. Deze illegale handel naar met name landen in Europa, vindt vooral via Spanje plaats.

Dit vind je misschien ook leuk