Rajoy waarschijnlijk vanaf begin november weer premier van Spanje

door admin
Rajoy waarschijnlijk vanaf begin november weer premier van Spanje

De situatie zorgt voor een grote tweedeling in de PSOE. Een tweedeling waar op 31 augustus partijleider PEdro Sánchez op sneuvelde. Hij zorgde voor een maandenlang durende patstelling in de Spaanse politiek door geen regering met de PP van Mariano Rajoy aan het roer te gedogen. De PP werd bij twee verkiezingen de grootste partij van het land, maar kreeg te weinig zetels om een regering te vormen. Een coalitie met andere partijen bleek onmogelijk. Wel slaagde de conservatieven erin een akkoord te bereiken met de gematigd rechtse partij Ciudadanos. Echter met steun van Ciudadanos en de Canarische coalitie moest de PSOE zich van stemming onthouden, om zo de rechtse minderheidsregering in het zadel te kunnen helpen. Tot zondag toe bleven de socialisten bij een nee. 

Twee kwaden

Nu is er gekozen uit ’twee kwaden’. De PSOE voorkomt hiermee volgens peilingen een historisch verlies bij eventuele derde verkiezingen binnen een jaar tijd, die in december gehouden zouden worden als er nu voor 31 oktober aanstaande geen regering gevormd kon worden. Met de onthouding tijdens de vertrouwensdebatten die volgende week plaats zullen vinden, zorgt de PSOE er in elk geval voor een belangrijke rol binnen de oppositie te kunnen handhaven.

Onderhandelen

Als het goed is zal Mariano Rajoy zijn taken als premier van het land begin november weer kunnen hervatten. Wel wacht hem dan de lastige taak om voor elke stap die zijn regering wil nemen te onderhandelen met de andere drie grote partijen Ciudadanos, PSOE en Podemos.

Tweepartijenstelsel

De opkomst van de nieuwe partijen Podemos op links en Ciudadanos op rechts kwam met de verkiezingen op 20 december vorig jaar een einde aan het Spaanse tweepartijenstelsel. Niet langer is het vanzelfsprekend dat óf de PP óf de PSOE de regering zullen leiden. Dat het vormen van een coalitie niet echt nog in het Spaanse politieke bloed zit, bleek wel uit de moeizame onderhandelingen waarbij partijen elkaar geen enkele ruimte gunden. Bovendien leidde dit falen tot tweede algemene verkiezingen op 26 juni met nagenoeg dezelfde uitslag als op 20 december.

Gesteggel en corruptie

Ondertussen keerde de publieke opinie zich tegen de politiek in het algemeen. Spanjaarden zijn het gesteggel in Madrid zat. De verwachting was dan ook dat de opkomst voor eventuele derde verkiezingen ongekend laag zou zijn geworden. Daar komen nog de vele corruptieschandalen bij, waar met name de PP nu in is verwikkeld. De partij zou er een jarenlange dubbele boekhouding op na hebben gehouden en ook op regionaal en lokaal niveau zijn veel PP-bestuurders verdachte in corruptiezaken.

Dit vind je misschien ook leuk