Meer regio’s willen af van zomertijd

door admin
Meer regio's willen af van zomertijd

Spanje doet dit al jaren net als andere Europese landen die zich bevinden in de Centrale Europese tijdzone. De zomertijd werd ingesteld om de gevolgen van de oliecrisis het hoofd te bieden. In de nacht van zaterdag op zondag werd de klok van 3 uur naar 2 uur teruggezet. Het Valenciaanse parlement argumenteerde dat er duidelijke voordelen zijn aan een extra uur zonlicht in de namiddag. Ook nationalistische politici in Catalonië hebben al voor een dergelijke verandering in hun regio gepleit.

Voordelen behouden zomertijd

In Valencia verdedigden de wetgevers de sociale en gezondheidsvoordelen van het gebruiken van een uur extra zonlicht voor buitenactiviteiten en het familieleven buitenshuis nadat ouders klaar zijn met hun werk. Onderzoeken hebben volgens hen eveneens aangetoond dat Spanje maar liefst 370 miljoen euro op jaarbasis kan besparen aan elektriciteitskosten door beter gebruik te maken van het daglicht. Volgens de toeristische sector zullen ook hotels, restaurants en andere uitgaansgelegenheden ervan profiteren wanneer de dag een uur langer duurt.

Tijdzone

Bijna het gehele Iberische Schiereiland ligt ten westen van de Greenwich meridiaan in dezelfde tijdzone als Groot-Brittannië en Portugal. De Greenwich meridiaan werd in de 19e eeuw ingesteld om de wereld in te delen in tijdzones. In de jaren veertig nam echter generaal Francisco Franco een politieke beslissing om dezelfde tijdzone aan te houden als het destijds bevriende nazi-Duitsland. In Madrid is het zodoende even laat of vroeg als in Zagreb, de Kroatische hoofdstad die op bijna 2.500 kilometer naar het oosten ligt. In Lissabon, slechts iets meer dan 600 kilometer westwaarts is het een uur vroeger.

Canarische Eilanden

De uiteindelijke beslissing zal echter op nationaal niveau genomen moeten worden. De Canarische Eilanden hebben al een andere tijd, omdat deze veel meer naar het westen liggen. Hier is het altijd een uur vroeger dan op het Spaanse vasteland. 

Dit vind je misschien ook leuk