Dertigduizend doden in Spanje door luchtvervuiling

door admin
Dertigduizend doden in Spanje door luchtvervuiling

Dit blihjkt uit een vorige week gepubliceerd rapport van het Europese Milieuagentschap (EEA). In 41 Europese landen was luchtvervuiling verantwoordelijk voor naar schatting 467.000 vroegtijdige overlijdens. Bijna negen op de tien Europeanen woonachtig in steden ademen lucht in die hun gezondheid schaadt. De kwaliteit van de lucht verbetert echter wel langzaam, zo stelt het rapport Air quality in Europa – 2016. Het tempo van verbetering is echter te traag om onaanvaardbare schade aan de menselijke gezondheid en het milieu te vermijden.

Gevaar gezondheid

Voor het onderzoek werden ruim 400 Europese steden onderzocht. Luchtvervuiling is volgens EEA in het domein van het milieu ‘het voornaamste gevaar voor de gezondheid in Europa’. Ondanks de verbeteringen werd alsnog 85 procent van de bevolking in Europese steden in 2014 blootgesteld aan vervuiling door fijne deeltjes op nivo’s die door de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) als schadelijk voor de volksgezondheid worden bestempeld. Deze deeltjes hebben ademhalingsproblemen, hart- en vaatziekten en kanker tot gevolg en verkorten het leven, aldus EEA.

Ommezwaai nodig

Volgens directeur EEA, Hans Bruyninckx moeten de basisoorzaken van luchtvervuiling worden aangepakt. Hiervoor is een fundamentele ommezwaai nodig op het gebied van mobiliteit, energie en voedselsystemen. Volgens Karmenu Vella, eurocommissaris voor Milieu, moeten de verschillende regeringsniveaus hierin beter gaan samenwerken. Heel veel zwarte punten bevinden zich in steden, waardoor lokale en regionale regeringen dus een centrale rol vervullen in het zoeken naar oplossingen om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Madrid meest vervuilde stad

In Spanje geldt Madrid als de meest vervuilde stad van het land. De gemeente is hier echter wel maatregelen aan het doorvoeren om de luchtkwaliteit van de inwoners te verbeteren. Deze zijn vooral gericht op het weren uit het centrum van (vervuilende) auto’s. Op dagen dat de luchtverontreiniging hoog is, is het centrum van de stad beperkt toegankleijk voor niet-inwoners.

Dit vind je misschien ook leuk