Update noodweer provincie Málaga

door admin
Update noodweer provincie Málaga

Het regende maandagochtend nog steeds, maar minder intens dan de dagen ervoor. Waar het water is gezakt, is één grote modderpoel achtergebleven. Schoonmaakdiensten en brandweer zijn nog steeds druk met het leegpompen van ondergelopen garages, kelders en woningen, het schoonspuiten van de straten en het weer begaanbaar maken van wegen. 

De autoriteiten hadden tot maandagochtend 9 uur code oranje ingesteld en inmiddels is dat verlaagd tot code geel tot maandagmiddag 16 uur. Daarna wordt het op steeds meer plaatsen langs de Costa del Sol droog en vanaf dinsdag schijnt de zon weer.

Een overzicht 

In de gemeente Mijas viel de meeste regen met 221 liter per vierkante meter. Gevolgd door 214 liter in Estepona, Manilva 172 liter, Benahavis 164 liter, Coin 164 liter, Istán 149 liter, Puerto Banús 133 liter, MArbella 129 liter, Alhaurin de la Torre 122 liter, Málaga stad 93 liter, het vliegveld van Málaga 83 liter. Het meest intens kwam het water neer middels wolkbreuken in Málaga die binnen één uur 56 liter per vierkante meter gaf. Deze was tussen 8 en 9 uur zondagochtend. In Estepona viel 64 liter binnen één uur uit de wolkbreuk. Benahavis 53 liter en 48 liter in Coín.

Incidenten

Bij 112 zijn 805 meldingen binnengekomen in de hele provincie. De meeste betroffen ondergelopen garages, kelders, overstroomde woningen of winkels op de begane grond. Hier en daar stortten muren in of verzakten complete wegdelen. Talloze wegen waren tijdelijk afgesloten voor verkeer. Er zijn 23 reddingsacties uitgevoerd, waaronder een baby en een kind van 11 jaar gered moesten worden. Dertig personen werden geëvacueerd uit de buurt La Alberquilla in Mijas-Costa. 

Verdronken vrouw

In Estepona verdronk een jonge vrouw van Roemeense nationaliteit. Zij sliep in de club waar zij werkte en werd wakker toen de ruimte waar ze verbleef al onder water stond. De 27-jarige vrouw kon er niet uit en belde 112, maar de hulp kwam te laat. De vrouw sliep in de club omdat ze nog geen eigen woning had gevonden.

Estepona

De Avenida Juan Carlos I raakte hier overstroomd doordat de Monterrose buiten zijn oevers trad. Andere afwateringen naar zee overstroomden ook zodanig dat de gemeente zondagochtend het gemeentelijke noodplan moest activeren. Ook het gezondheidscentrum en het hier gevestigde politiebureau hadden wateroverlast. De jachthaven raakte – net als vorige week – overstroomd. Inwoners van de zuidkant van het bergdorpje Casares waren tijdelijk van de buitenwereld afgesloten en in Benahavis moest de snelweg A7 tijdelijk vanwege teveel water op de weg worden afgesloten.

Dieren

In Mijas werd via sociale media een grote reddingsactie op touw gezet om het asiel P.A.D. te evacueren. Talloze honden en andere dieren zaten vast in het water. Verderop in de gemeente moesten tientallen paarden worden gered die tot hun buik in het water stonden in een ondergelopen weiland. Zij zijn overgebracht naar de paardenrenbaan in dezelfde gemeente.

Estación de Cártama

Dit plaatsje aan de Guadalhorce-rivier is het zwaarst getroffen. De complete wijk Doña Ana raakte overstroomd door de buiten zijn oevers getreden rivier. Ook hier moesten dieren uit een asiel gered worden. Dit gebeurde met kano’s. 

Málaga

De stad Málaga werd vooral aan de westkant getroffen. Daar mondt de Guadalhorce uit in de zee. Langs deze rivier liggen veel industrieterreinen en ook het vliegveld. De luchthaven was tijdelijk via een kant niet bereikbaar omdat de weg niet begaanbaar was. Grote parkeerplaatsen met auto’s tot halverwege de ramen in het water boden een treurige aanblik. Omdat in Málaga binnen een uur tijd ruim vijftig liter water viel, ontstond er veel gedoe. 270 incidenten werden gemeld en de metro werd voor het eerst in zijn korte bestaan volledig afgesloten. Het station El Perchel was volledig ondergelopen. Een bus van El Portillo kwam bijna tot aan het dak onder water te staan op het industrieterrein Guadalhorce. De chauffeur werd gered door collega’s.De Calle Heroe de Sostoa stond onder water ter hoogte van tankstation Alaska.

Koning

De Spaanse koning heeft contact opgenomen met de burgemeesters van Málaga, Cártama, Estepona en MArbella om te horen hoe de stand van zaken was en om zijn steun te betuigen.

Verlichting voor stuwmeren

In Málaga valt normaal gesproken zo’n 540 liter neerslag per jaar. Dat betekent dat in het afgelopen weekend een derde deel daarvan al is gevallen. Het stuwmeer La Concepción is voor 78 procent van zijn capaciteit gevuld. 

Scholen

Scholen in Estepona, Manilva, Casares, Mijas-Pueblo en Estación de Cartama blijven vandaag gesloten.

Marathon

In Málaga stonden ruim 3.000 fitte personen verwachtingsvol aan de start van hun marathon. In eerste instantie werd deze verlaat, maar uiteindelijk zag de organisatie zich genoodzaakt het sportieve evenement in zijn geheel te schrappen. Met tranen bij deelnemers en de organisatie tot gevolg.

Dit vind je misschien ook leuk