Spanje hoort bij de armste Europese landen

door admin
Spanje hoort bij de armste Europese landen

De jarenlange economische en financiële crisis die heel Europa trof, heeft in Spanje diepe sporen achtergelaten. Het gaat beter en macro-economische cijfers lijken optimistisch, maar de gewone ‘man in de straat’, merkt er vaak weinig van.

Een paar jaar terug introduceerde Europa AROPE (At Risk of Poverty and Exclusion). Dit is een schaal om de armoede van burgers en hun levensomstandigheden te meten. Hier wordt gekeken naar de mate waarin mensen aan het werk zijn, boven, rond of onder de armoedegrens leven en of burgers genoeg geld hebben om überhaupt het einde van de maand te kunnen halen.

Armoedegrens 

Het onderzoek toont aan dat van alle burgers in Europa Spanjaarden onder het gemiddelde komen en dan ook nog eens helemaal onderaan de lijst staan. Volgens AROPE leefde in 2015 28,6 procent van de bevolking onder de armoedegrens. Dat zijn 13.333.573 mensen in Spanje. In Europa leeft 24,4 procent van de totale inwoners onder deze grens, in totaal 122.300.000.

Alleen Roemenië en Servië armer

Na Roemenië en Servië staat Spanje als derde onderaan de lijst van armste landen van Europa wat aantal mensen onder de armoedegrens betreft. Eén tiende van de Spaanse bevolking verdient één vierde van de totale inkomsten van alle burgers. 2,2 procent van alle Spanjaarden leeft in zeer slechte omstandigheden, heeft geen werk, is arm en kan zich niks extra’s permitteren. In Spanje zijn er 10.383.238 mensen die het erg moeilijk hebben, dat is 22,1 procent van de bevolking. Het gaat zelfs zover dat 3.543 burgers van 333 euro per maand moeten leven. Dat is praktisch niks maar toch voor veel mensen de realiteit. De helft van alle Spanjaarden heeft het niet ruim: 44,8 procent heeft geen werk, hiervan is 21 procent erg arm.

Kinderen

De armste kinderen zijn jonger dan 16 jaar. Dat is 9,9 procent van de bevolking. Tussen 16 en 29 jaar is 10,6 procent arm. 11 procent van de bevolking loopt achter met betalingen en 10,6 procent kan niet eens de verwarming of kachel aandoen. 13 procent van de eenoudergezinnen leeft onder de armoedegrens. Twee keer zo veel als gezinnen met twee volwassenen met kinderen en drie keer zo veel als stellen die samenwonen zonder kinderen. 3 van de 10 kinderen in Spanje is heel erg arm.

Meer arme jongeren erbij 

Het aantal kinderen onder 16 jaar dat in 2015 onder de armoedegrens leefde is wel gedaald ten opzichte van 2014. In totaal had 33,4 procent het erg slecht. In 2014 was dat nog 35,4 procent. Nu zijn er echter meer arme jongeren tussen de 16 en 29 jaar oud (38,2%). In 2014 was dat 36,4 procent.

Dit vind je misschien ook leuk