Groeiend aantal wolven in Spanje bezorgt veehouders overlast

door admin
Groeiend aantal wolven in Spanje bezorgt veehouders overlast

Dit jaar vonden in en rond de autonome regio Madrid al 209 aanvallen plaats door wolven op vee. Dat is ruim twee keer zoveel als vorig jaar, toen er 91 aanvallen waren. Ter vergelijk: in 2012 waren er alleen maar 18 aanvallen door wolven op vee, in 2015 waren dat er al 91 en dit jaar dus al 209.  

Compensatie

De regio Madrid moet het bedrag dat is gereserveerd voor schadevergoeding in dit soort gevallen aan boeren in het binnenland verhogen. Het is niet meer toereikend om alle boeren te compenseren voor gewonde of gedode dieren.   

De wolf is teruggekeerd in de regio Madrid na zeventig jaar afwezigheid. Boeren hier zijn er nog niet aan gewend en hebben hulp nodig om zich beter tegen de wolf te kunnen beschermen.

 

Compensatie voor veeboeren kostte de regio tot nu toe 89.625 euro, terwijl er slechts 60.000 euro beschikbaar was. Om te voorkomen dat er zich opnieuw een tekort voordoet en om lange wachttijden voor boeren te voorkomen, is het budget voor 2017 verhoogd tot 120.000 euro. Aanvragen voor een schadevergoeding kunnen nu drie keer per jaar worden ingediend. 

Drie roedels

Boeren die het meeste last van wolven hebben, bevinden zich in de Sierra del Rincón en Valle del Lozoya. Dit zijn twee dunbevolkte streken met slechts 20 personen per vierkante kilometer. Aan de zuidkant van de Sierra de Guadarrama wonen drie wolvengroepen die zich reproduceren. Het is een goed beschermd natuurgebied, waar veel steenbokken leven, een van de normale prooidieren van de wolf. Desondanks vallen wolven ook vee aan. Dit gebeurde dit jaar al 337 keer, waarbij 201 dieren werden gedood. De andere dieren werden zwaargewond naar dierenartsen gebracht, met alle medische kosten van dien.

Geitjes en lammetjes

De meeste dieren die gedood zijn door wolven zijn geitjes en lammetjes ofwel makkelijk te vangen dieren die even aan het zorgende oog van hun moeder zijn ontsnapt. Er is zelfs drie keer melding gemaakt van dat een wolf veulens aanviel.

Kalfjes

El País haalt het voorbeeld aan van boer José María García. Hij houdt 150 koeien in de Sierra Norte. Drie van zijn kalfjes zijn door wolven opgegeten en vier raakten zwaargewond. Het aantal aanvallen neemt volgens García de laatste drie jaar toe. Hij heeft het idee dat als een wolf eenmaal weet waar de kalfjes te halen zijn, hij terugkeert. García wacht nog op compensatie van zijn kalfjes. Ondertussen brengt hij zijn drachtige koeien voor de zekerheid terug naar de stal en wacht tot de kalveren goed kunnen lopen. Dan kunnen ze weer buiten grazen.

Leren samenleven met wolven

Theo Oberhuber van Ecologistas en Acción (Ecologen in Actie) werkte samen met ongeveer vijftig veeboeren in verschillende gebieden waar de wolf leeft. Een van de nieuwe maatregelen om wolvenaanvallen te voorkomen is dat ‘s avonds het vee binnengehouden wordt samen met waakhonden. Dit zijn vaak sterke mastiffs (Engelse jachthonden en voorouders van onder andere de boxer en de bulldog). Deze honden houden de wolven op afstand. Op deze manier kunnen mensen en wolven samenleven. Oberhuber vindt dat de veehouders in Madrid moeten leren samen te leven met de wolf, zoals dat decennia geleden ook gebeurde. Dat is goedkoper dan steeds geld voor de gedode dieren betalen.

Andere mogelijke maatregelen zijn het bouwen van meer schaapskooien in de weilanden, kleine gebieden die omheind zijn met stroomdraad of wolven met GPS traceren. Maar de voorzitter van Unión de Uniones de Agricultores y Ganaderos (Unie van de bonden van de boeren en veehouders) is het er niet mee eens. Hij vindt dat het teveel extra werk is en dat er niet genoeg geld is. Meer dan zestig jaar was het gebied vrij van wolven en nu opeens niet meer. Het lijkt alsof mensen terug in de tijd willen.

Meer welpjes

De wolven leven al een tijd rond Madrid. De vraag is of ze zich nu ook naar het oosten richting Guadalajara zullen verplaatsen. Er zijn steeds meer welpjes die later hun eigen territorium zullen gaan opeisen. Ze zullen op zoek gaan naar relatief onbewoond gebied. Wellicht komen ze nog terecht in Sierra Morena in het zuidoosten van Spanje op scheiding tussen Andalusië en Castilla-La Mancha. Dit is ook een van de weinige gebieden in Spanje waar nog Iberische lynxen in het wild leven.

Dit vind je misschien ook leuk