Sneeuw per helikopter naar Spaans skigebied

door admin
Sneeuw per helikopter naar Spaans skigebied

Sinds de ‘puente de diciembre’, normaliter de aftrap van het skiseizoen, zien wintersporters al het merkwaardige beeld van vrachtwagens en helikopters die grote zakken met sneeuw van hoger gelegen gebieden naar de pistes vervoeren.

Baqueira Beret is niet het enige ski-station in Europa dat problemen ondervindt. Ook in Oostenrijk, Zwitserland en Duitsland ligt nog relatief weinig sneeuw. De sneeuw die vrachtwagens en helikopters van hogere bergtoppen naar de pistes brengen, wordt gebruikt om verbindingen tussen verschillende pistes en skiliften wit te houden.

Niet genoeg sneeuw

Deze methode om skipistes met sneeuw te bevoorraden werd in Noord-Europa vaker gebruikt. In de Spaanse Pyreneeën wordt deze methode alleen in Baqueira toegepast. Een woordvoerder van een ander skistation in de Pyreneeën, Boí Taüll Resort, zei dat dit nog nooit eerder is gebeurd. Ook niet bij de vijf andere skistations in dit gebied die opereren onder de paraplu van Ferrocarriles de la Generalitat (FGC). De woordvoerder van FGC, Marta Casanova, zegt dat door de ligging van de stations en hun morfologie het verplaatsen van sneeuw geen voordeel oplevert. Als het wel sneeuwt is het hele skistation bedekt en als het niet sneeuwt dan ligt er boven in de bergen niet genoeg sneeuw om naar beneden te brengen en de lagere gebieden te bedekken. Volgens Casanova is het in Baqueira-Beret wel zinvol om deze techniek te gebruiken. Het gebied is namelijk erg groot en heeft veel verschillende niveaus. In sommige gebieden valt er zoveel sneeuw dat deze kan worden gebruikt voor de gebieden waar weinig neerslag is gevallen.

Snow farming

Er is ook een andere methode die toegepast wordt in droge winters in Oostenrijk, Zwitserland en Finland, en dat is snow farming. Het is het verzamelen en het maken van sneeuw die in de loop van het jaar onder lagere temperaturen wordt opslagen.

Het ministerie van Planning en Duurzaamheid zegt dat het vervoeren van sneeuw legaal is, zolang het binnen hetzelfde skigebied gebeurt. Baqueira mag geen sneeuw uit andere gebieden gebruiken. De regering voegt daaraan toe dat de andere wettelijke eis is dat het station een vluchtvergunning dient aan te vragen voor de verplaatsing van sneeuw met helikopters.

Een woordvoerster van Baqueira geeft aan dat het een tijdelijke oplossing is. Van de 151 kilometers piste in Baqueira zijn er 84 open voor het publiek. De sneeuwdikte is tussen de 10 á 30 cm. In Val d’Aran is er vrijwel geen neerslag in november en december gevallen.

Dit vind je misschien ook leuk