Politieke verdeeldheid over de triomfboog van Franco in Madrid

door admin
Politieke verdeeldheid over de triomfboog van Franco in Madrid

Nu, 77 jaar later en zes regioregeringen later, viert het district Moncloa-Aravaca in Madrid nog steeds de komst van het leger van Franco in de Spaanse hoofdstad. De boog staat aan het begin van de A-6 in Madrid en werd na de burgeroorlog gebouwd in opdracht van Franco ter herinnering aan de overwinning van de stad.

Voor talloze Spanjaarden herinnert de boog echter niet aan triomf maar aan gruwelijke ellende. De politieke partij Compromís wil nu dat de boog wordt gesloopt. Veel mensen, waaronder de slachtoffers en nabestaanden van het Franco-regime, hebben nog steeds moeite met het verleden.

Tekst

Het is echter niet voor het eerstdat mensen van de boog af willen. In 2004 wilde men de naam van de boog te veranderen en in 2010 wilde Izquierda Unida de tekst op de boog verwijderen. Deze luidt als volgt: Fundada por la generosidad del Rey / Restaurada por el Caudillo de los Españoles / La sede de los estudios matritenses / florece en la presencia de Dios: ‘Opgericht dankzij de vrijgevigheid van de koning / gerestaureerd door de Caudillo van de Spanjaarden / Het hoofdkantoor van Madrileense studies / bloeit in aanwezigheid van God’. Aan de andere zijde staat: A los ejércitos, aquí victoriosos / la inteligencia / que siempre es vencedora / dedico este monumento: ‘Voor de hier winnende legers / wijsheid / die altijd overwint / draag ik dit monument op’. Binnen in het monument bevinden zich twee medaillons met het wapen van Franco.

 Beschermd monument

De Wet op de Historische Herinnering wil dat de autoriteiten de wapens verwijderen, tenzij daar bouwkundige aanpassingen voor nodig zijn. Het gebouw is eigendom van de drie Madrileense universiteiten en heeft als monument een beschermde status. De Commissie van de Historische Herinnering is op zoek naar een nieuwe betekenis voor de boog. Hierover is echter nog niets besloten en uiteindelijk moet iedereen het eens zijn over een nieuwe betekenis.

Herinterpretatie

De Vereniging voor de Historische Herinnering pleit ook voor een herinterpretatie. Emilio Silva is voorzitter van deze vereniging. Hij vindt dat er een nieuwe tekst moet komen en vindt het schandalig dat in 40 jaar tijd niemand de moeite heeft genomen om deze aan te passen. Het is nog steeds een monument voor het leger van Franco en dat kan in zijn optiek anno 2017 niet meer. De boog zou wel als een herinnering kunnen fungeren om mensen zich bewust te maken op de donkere kanten van het verleden om herhaling te helpen voorkomen. Arturo Peinado van de Federatie van het Forum voor de Herinnering denkt er ook zo over. De boog zou als eerbetoon aan de verdediging van de stad Madrid kunnen dienen. Net zoals de Arc de Triomphe dat is voor Parijs.

Graffiti

De boog is tegenwoordig in zeer slechte staat. Het gebouw is erg vies, vol met graffiti en de stoeptegels eromheen zijn kapot. Regelmatig wordt de graffiti verwijderd, maar steeds opnieuw wordt het gebouw weer volgespoten.

Dit vind je misschien ook leuk