Prijsstijgingen hotels en vliegprijzen in Spanje door groei toerisme

door admin
Prijsstijgingen hotels en vliegprijzen in Spanje door groei toerisme

Met de verwachting dat de positieve tendens zich in 2017 zal voortzetten, durven hotels en vliegmaatschappijen hun prijzen naar verwachting wel te verhogen, zo schrijft de Spaanse krant El Mundo. De toeristische component in de consumentenprijsindex liet al in 2015 een lichte stijging zien. Afgelopen jaar in augustus bedroeg die stijging 1,2 procent en de verwachting is ook hier dat deze door zal zetten.

Veel toeristen ruilden hun oorspronkelijke bestemmingen als Turkije, Tunesië, Egypte en Griekenland in voor Italië, Spanje en Portugal, vanwege de toegenomen terreurdreiging in die landen ofwel de vluchtelingenproblematiek die met name in Griekenland veel negatief effect had. 

Wel prijsstijging maar matig

Volgens Global Business Travel Forecast 2017 van American Express zal de prijsstijging in hotels en voor vliegprijzen matig zijn. Dit is vooral het gevolg van de vertraagde groei van de Chineze economie en de lage brandstofprijzen. Vooral die olieprijzen zijn bepalend voor het prijsniveau van vliegtickets. Voor vliegmaatschappijen vormen de brandstofprijzen een derde van de operationele kosten op jaarbasis.

Een vat ruwe olie kost nu 56 dollar. Naar verwachting stijgt deze in 2017 naar 60 dollar. Er ontstaat volgens El Mundo pas een probleem als die prijs boven de 70 dollar uitkomt. Dankzij de sterke concurrentie tussen vliegmaatschappijen stijgen de prijzen niet al te hard. In West-Europa zullen de prijzen voor tickets naar schatting met 0,5 procent omhoog gaan ten opzichte van een stijging van 2,4 procent in Spanje.

Autohuur zal naar verwachting 0,6 procent duurder worden en de prijzen voor hotels waren eind 2016 al 3 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Het gemiddelde tarief voor een tweepersoonskamer in een hotel in Spanje was 98 euro ten opzichte van 95 euro eind 2015, zo blijkt uit de prijsindex van reiszoekmachine Trivago. 

Volgens het Spaanse statistiekbureau INE steeg de prijs per kamer in Spanje in november met 4,8procent ten opzichte van november 2015. In heel Europa schommelen de prijsveranderingen tussen 1,4 procent daling en 2,9 procent stijging. Volgens de Global Business Travel Association zullen de prijzen voor een hotel in 2017 in heel Europa stijgen met 1,8 procent en in Spanje zal dat 1,7 procent zijn. De stijging is hoger in het luxe-segment: 2,3 procent. 

Dit vind je misschien ook leuk