Door noodweer verschillende delen Valencia tot rampgebied verklaard

door admin
Door noodweer verschillende delen Valencia tot rampgebied verklaard

Het begon vorige week donderdag met hevige sneeuwval die tot zondagmiddag veranderde in regen met storm en huizenhoge golven langs de kust. De regionale overheid laat diverse gebieden in de drie provincies Alicante, Castellón en Valencia verklaren tot rampgebied. Zo kunnen gedupeerden sneller de schade die ze hebben opgelopen door het noodweer herstellen en vergoed krijgen. Met name het uitvallen van de elektriciteit in het gebied Requena-Utiel (Valencia) en Alto Mijares (Castellón) heeft veel schade tot gevolg. Door de harde wind zijn er zeker twintig elektriciteitsmasten, waaronder enkele onder hoogspanning en enkele met middelhoge spanning, omgewaaid. Duizenden mensen zitten al een paar dagen zonder stroom. Er wordt wel aan gewerkt, maar niet bekend is wanneer iedereen weer verbonden zal zijn met het lichtnet.

Door de harde storm en de hoge golven die dit met zich meebracht is er enorme schade aan de zeeboulevards in met name Denia, Xábia, El Perelló, Guardamar, Tavernes, Cullera, Saler en Almenara. Weggeslagen delen van boulevardmuren en compleet door het water opgeslokte stranden zijn het gevolg. In Dénia liepen ook winkels en horecazaken aan de Paseo Marítimo schade op. In Xábia vreesde men dat de rivier Gorgos buiten zijn oevers zou treden, maar dit is uiteindelijk niet gebeurd. Wel waaiden er talloze bomen om en raakte veel straatmeubilair vernield.

Volgens de autoriteiten is het nog te vroeg om een inschatting te maken van de opgelopen schade. Men werkt eerst hard aan herstel en terugkeer naar de normaliteit. Het Spaanse weerinstituut AEMET schat dat in twee maanden tijd 510 liter neerslag is gevallen per vierkante meter. Het normale jaargemiddelde is 475 liter per vierkante meter. In januari alleen viel al 140,6 liter, waarmee deze maand meteen de natste maand werd sinds 1898. Vanaf zaterdag viel er in CAllosa d’En Sarría al 254,8 liter per vierkante meter. Er zullen dus meer records verbroken gaan worden. 

Tot nu toe hebben zich geen persoonlijke ongevallen voorgedaan. Wel moest een 53-jarige man door de brandweer en Guardia Civil gered worden die bijna tien uut lang (zaterdagnacht) vastzat in zijn auto in de Guadalest-rivier. Een poging om die rivier over te steken ter hoogte van Callosa en Polop op een plek waar dat normaal gesproken mogelijk is en ook is toegestaan, was jammerlijk mislukt. 

Afgesloten wegen door sneeuw

Nog steeds zijn 17 wegen in de regio afgesloten wegens zware sneeuw. Sinds donderdag is het wit in het binnenland, en herstelwerkzaamheden worden volgens de Guardia Civil bemoeilijkt door mensen die vanaf de kust de bergen intrekken om de sneeuw te zien. Ook enkele afgelegen gehuchten zijn nog van de buitenwereld geïsoleerd. De sneeuwgrens blijft doordat er zich geen grote veranderingen in temperatuur voordoen tussen de 800 en 1.000 meter liggen. 

Dit vind je misschien ook leuk