Brussel stelt Spanje ultimatum voor verbeteren luchtkwaliteit

door admin
Brussel stelt Spanje ultimatum voor verbeteren luchtkwaliteit

Niet alleen Spanje, maar ook Duitsland, Frankrijk, Italië en Groot-Brittannië krijgen twee maanden de tijd om maatregelen te treffen tegen de te hoge CO2 en NO2 concentraties in de lucht. Doen zij dit niet, dan zal de Europese Commissie via het Hof van Justitie van de Europese Unie het geschil met genoemde landen op moeten lossen.

Ernstige bedreiging voor de volksgezondheid

In Spanje gaat het vooral om de luchtkwaliteit in Madrid en Barcelona. De Europese Commissie stelt dat het CO2 en NO2 gehalte, voornamelijk afkomstig van uitlaatgassen, in deze steden “een ernstige bedreiging voor de gezondheid” is. Deze stelling ondersteunt de Commissie met het feit dat in 2013 70 duizend Europeanen vroegtijdig kwamen te overlijden als gevolg van de ernstige luchtverontreiniging. Dat is drie keer zoveel als het aantal dodelijke verkeersslachtoffers in hetzelfde jaar in Europa.

Maatregelen in Madrid en Barcelona

De waarschuwing vanuit Brussel komt niet als een donderslag bij heldere hemel: de gemeente Madrid heeft in november van het afgelopen jaar al een protocol in werking gesteld om de luchtverontreiniging te verminderen. De maximaal toegestane snelheid werd gereduceerd en het was drie dagen verboden te parkeren in het centrum. Eind vorig jaar werd, voor het eerst in Spanje, de regel ingevoerd dat alleen auto’s met bepaalde nummerborden op bepaalde dagen door de stad mochten rijden.

De burgemeester van Barcelona, Ada Colau, had al aangekondigd dat vanaf het jaar 2020 de meest vervuilende auto’s niet meer door de stad mogen rijden, ongeacht de concentratie CO2 en NO2 in de lucht. Dit was een van de maatregelen binnen een groter plan, dat vorig jaar november is gepresenteerd, om de luchtverontreiniging tegen te gaan. Het rijverbod voor de vervuilende auto’s gaat voor 2020 al in, op het moment dat er sprake is van ernstige luchtverontreiniging.

Gratis openbaar vervoer

In Barcelona komen jaarlijks 3.500 mensen om het leven als gevolg van de slechte luchtkwaliteit. Om de schadelijke uitstoot van het verkeer te reduceren, schenkt de gemeente vanaf dit voorjaar eigenaren die afstand doen van hun ernstig vervuilende auto, en daarna ook geen nieuwe auto aanschaffen, een openbaarvervoerskaart die drie jaar geldig is.

EU nog niet tevreden

De al ondernomen acties van beide gemeentebesturen zijn momenteel nog niet toereikend voor de eisen die de Europese Commissie aan de landen stelt. “Er moet veel meer actie worden ondernomen op lokaal, regionaal en nationaal niveau om aan de EU-normen te voldoen en daarmee de volksgezondheid te beschermen”. Volgens de Europese Commissie zullen bovenop de genoemde 70 duizend vroegtijdige sterfgevallen in 2013, zich nog eens 400 duizend sterfgevallen voordoen als gevolg van de slechte luchtkwaliteit in Europa. Bovendien zullen nog eens miljoenen mensen hart-, vaat-, en longziekten krijgen.   

Londen vuilste stad

Op Europees niveau overschrijdt een op de vier steden de toegestane CO2 en NO2 concentraties. Londen is de stad waar in 2014 het hoogste NO2  gehalte is gemeten. Madrid en Barcelona vallen nog ruim buiten de top-10. Amsterdam neemt een negentiende plaats in.

Klik hier voor een overzicht van de meest vervuilde steden in Europa en in Spanje.

Dit vind je misschien ook leuk